Teraz jest 2018-11-20, 02:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post nr:#16  PostTytuł:
PostNapisane:2013-08-22, 20:38 
Offline
Początkujący
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-06-12, 14:13
Posty: 505
Lokalizacja: Bukowno
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 23

Model: pajero III, star 944
Imię: jak wyżej :)
Może zbyt dużą blachę chcesz rozgrzać? Jakby nie patrzeć 0.6mm to spory kawał metalu do rozgrzania w całości, szczególnie że lutownica nie podgrzeje punktowo tylko powoli całość :Y


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#17  PostTytuł:
PostNapisane:2013-08-23, 07:59 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-01-07, 22:55
Posty: 340
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wiek: 33

Model: Hemtt M983
Imię: Paweł
Zdecydowanie lutownica nie daje rady.
Nawet próbowałem podgrzewać dwoma jednocześnie - 150W+180W a i tak efekt ten sam, a raczej jego brak :D
Inwestuję w palnik bo tak nic nie zdziałam.

Pozdro


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#18  PostTytuł:
PostNapisane:2013-08-23, 15:55 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-04-15, 21:38
Posty: 28
Lokalizacja: Lublin
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 57

Model: Dodge WC51
Imię: Krzysztof
Jak duże są elementy które chcesz połączyć?
JAki masz grot?Jężeli to duża powierzchnia to zdecydowanie płaski grot.
Dla przykładu, ja swoją ramę do Dodge'a lutowałem lutownicą 45W, długość podłużnicy ramy to ok 40cm, w najszerszym miejscu ma ok 16 mm tak więc nie są to małe elementy, a gr. blachy stalowej ocynkowanej 0,45 mm. Wymagało to dosyć długiego rozgrzewania na początku, ale dało radę.
Przypuszczam, że zbyt krótko rozgrzewasz powierzchnię, lub masz nie odpowiedni grot.
Spróbuj poćwiczyć na mniejszych elementach. Lutowanie miedzi czy mosiądzu ta sama przyjemność :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#19  PostTytuł:
PostNapisane:2013-08-23, 19:18 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!

Dołączył(a): 2008-09-22, 16:22
Posty: 2728
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy
Wiek: 32

Model: Wrangler JK, Kamaz 65224 6x6
Imię: Krzysiek
A nie masz palnika? Wystarczy taki: http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 058000A3G3

Polutowałem tym blachę mosiężną 1mm na zderzak do Fauna


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#20  PostTytuł:
PostNapisane:2013-08-23, 21:25 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-01-07, 22:55
Posty: 340
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wiek: 33

Model: Hemtt M983
Imię: Paweł
Panowie, tylko mnie nie wyśmiejcie :=

Wstyd się przyznać - grot miałem niedokręcony :hammer

Przy okazji wymieniłem grot na inny - teraz lutowniczka w kilka sekund dosłownie "rozlewa" cynę po lutowanych elementach. Pora wracać do pracy bo zaległości powstały ;)

Przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#21  PostTytuł:
PostNapisane:2013-08-23, 21:43 
Offline
Początkujący
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-06-12, 14:13
Posty: 505
Lokalizacja: Bukowno
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 23

Model: pajero III, star 944
Imię: jak wyżej :)
Nie rax się tak zdarzyło :D
Trochę byłem zdziwiony - 180 watowa lutownica nie może poradzić sobie z kawałkiem blaszki :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#22  PostTytuł:
PostNapisane:2013-08-25, 21:57 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 11725
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 257 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
Pawloosw napisał(a):
Panowie, tylko mnie nie wyśmiejcie :=

Wstyd się przyznać - grot miałem niedokręcony :hammer

Przy okazji wymieniłem grot na inny - teraz lutowniczka w kilka sekund dosłownie "rozlewa" cynę po lutowanych elementach. Pora wracać do pracy bo zaległości powstały ;)

Przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam :D


Wpadka może i absurdalna, ale same z niej korzyści !
1. Temat lutowania mosiądzu poszerzony - zawsze się przyda.
2. Temat weryfikacji sprzętu - jak by nie był oczywisty, czasem też się może okazać kluczowy i równie przydatny ;)

:OK


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#23  PostTytuł:
PostNapisane:2013-09-02, 21:09 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2012-01-07, 16:40
Posty: 152
Lokalizacja: zielonki
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 20

Model: Jeep Cherokee 1992
Imię: wojtek
Z tego co wiem to pasta cynel przez was wspominana pomaga wejść cynie głębiej do wnętrza kabla. Już od dłuższego czasu jej używam i powiem wam ze jest niesamowita ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#24  PostTytuł:
PostNapisane:2013-10-17, 12:29 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-23, 15:47
Posty: 2101
Lokalizacja: z EPPK
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Wiek: 44

Model: LAND ROVER LR 90
Imię: Łoligator
kiedyś już pisałem na temat lutowania, zwykłą cyną i czego by tam nie użyć za topnik to zawsze jest to lutowanie na miękko wytrzyma 1, 2, góra 3 gleby i pęka :( przerabiałem to wiele razy aż w końcy ....

:... a więc tak z racji że troszkę temat zamotany a lutowania się nie boję to powiem w czym sęk

1- materiał-mosiądz (jest twardzszy od miedzi)
2- lutujemy palnikiem albo kolba (im wyższa moc tym lepiej)
3- topnik jest bardzo ale to bardzo wskazany (boraks, kwas ortofosforowy)
4- cyna może być zwykła do elektroniki nawet z kalafonią w środku
5- przygotowanie materiału (papier ścierny i pilnik)
6- oba elementy przykładamy do siebie w taki sposób by spoina była jak najmiejsza a powierzchnia przylegania jak największa
7- smarujemy topnikiem
8- rozgrzewamy
9- przykładamy cynę i jak się topi to staramy się by pokryła nam całą spoinę ale też by cyny było jak najmniej
10- po wystudzeniu umyć pod bierzącą wodą i lekko szczoteczką z mydłem dla neutralizacji kwasu a pozostałości po kalafoni mozna umyć acetonem

a tu troszkę z innej parafi LUT TWARDY

szukając na rynku lutu twardego ale takie co bym mógł metodą chałupniczą zadziałać

Obrazek

udałem się do Practikera i zanabyłem drogą kupna to oto cudactwo ogólny koszt około 40 paru złotych

Obrazek

smarujemy topnikiem przykładamy do siebie dwa elementy i palnik do dzieła, pierwszy lut roszkę nie zgrabny, wiecie nowy teren i takie tam

Obrazek

ale jak już się dopracuje technikę to można lutować bez późniejszej obróbki ino tylko lekka kosmetyka

Obrazek

i na koniec test prawdy cięcie, gięcie, cudowanie i faktycznie zarąbista sprawa zwłaszcza jak się klatkę lutuje, przy upadkach wytrzyma wszystko :O

Obrazek

sprawdzony i godny polecenia

prezentowany tu Rolot 607 potrzebuje dodatkowego topnika który jest prezentowany na fotce, ostatnio lutujęna Rolocie 606 i ten jest już z topnikiem, jeden minus to cena :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#25  PostTytuł:
PostNapisane:2013-10-17, 14:49 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Rurki to mozna tal lutowac, ale sprobuj wieksze np. blachy mosiezne, ten sposob lutowania wymaga wyzszych temp i przy rozgrzewaniu mosiadz mz tendencje do rozmiekczania i gnie sie jak papier.

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#26  PostTytuł:
PostNapisane:2013-10-17, 17:04 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-23, 15:47
Posty: 2101
Lokalizacja: z EPPK
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Wiek: 44

Model: LAND ROVER LR 90
Imię: Łoligator
lutowałem już blachę i nie widzę problemu :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#27  PostTytuł:
PostNapisane:2013-10-17, 17:31 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Chętnie zobaczę mosiądz 2mm wielkości 100x200 i na to drugi polutowany tym spoiwem, pokażesz ? :) bo chętnie to zanabędę ale chce mieć pewność jak to sie polutuje i jak będzie wyglądać blacha :)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#28  PostTytuł:
PostNapisane:2013-10-17, 17:40 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-23, 15:47
Posty: 2101
Lokalizacja: z EPPK
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Wiek: 44

Model: LAND ROVER LR 90
Imię: Łoligator
Sławku nie fidzolofuj, bo jakoś się jeszcze nie spotkałem by ktoś kto kolwiek płaszczyznowo takie duże powierzchnie lutował, krawędziowo jak najbardziej, no chyba że pobielić obie strony złożyć i w piecu wygrzewać, tylko po co


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#29  PostTytuł:
PostNapisane:2013-10-17, 17:59 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Odpowiedź w Twoim stylu :W dziękuję, nie było tematu, szkoda czasu :)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#30  PostTytuł:
PostNapisane:2013-10-25, 09:10 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-01-02, 15:56
Posty: 519
Lokalizacja: Toruń <--> Obory
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Wiek: 45

Model: Willys, Jimny, M1070
Imię: Paweł
Lutowanie to kwestia sprzętu - dobry palnik i lutowia z topnikami.

Ostatnio wypróbowałem ręczny palniczek na gaz do zapalniczek. Lutowanie rewelacyjne.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO