Teraz jest 2018-07-21, 06:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane:2017-08-03, 14:23 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-04-28, 13:35
Posty: 35
Lokalizacja: Leszno
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 32

Model: Axial SCX10, Vaterra Ascender, RC4WD D110
Imię: Kuba
Przez ostatnich kilka miesięcy zbierałem części do mojego Nukizera. Przede wszystkich chciałem wymienić elektronikę, zrobić wnętrze z kierowcą, błotniki / podłogę, zamontować porządne zderzaki, wyciągarę etc. Trochę to trwało... Poniżej kilka filmików z (roz)budowy Nukizera :-)







I oczywiście krótka jazda próbna



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-03, 17:30 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-07-23, 13:28
Posty: 94
Lokalizacja: London
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 33

Model: Trx-4
Imię: Mateusz
Fajne mody :D dobra robota :OK


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-03, 17:35 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2013-03-19, 17:27
Posty: 785
Lokalizacja: Oborniki wlkp
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Wiek: 49

Model: 4x4 , 6x6 ...
Imię: Zbyszek
I dalej wywozisz drewno z lasu :p . Graty :OK .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-03, 20:51 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 11454
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 249 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
Ładnie osłonięty dół :)
Przypomina mi to - sorki za taka dygresję - dół z TRXa-4. Fajnie bo znacznie mniej śmieci leci do środka, ale jak pisał Ramp, za każdym razem musimy zdejmować budę żeby coś tam pod nią dłubnąć ;)

Pytanko - widzę, że kupiłeś zdalny sterownik do wyciągarki - testowałeś już to?

p.s.
Pytanie na podstawie "zdjęć" jak zobaczyłem ile trwają filmy, to na razie zostawiłem je sobie na późną noc - taki nocny seans, teraz czasu nieco brak ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-03, 21:14 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-04-28, 13:35
Posty: 35
Lokalizacja: Leszno
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 32

Model: Axial SCX10, Vaterra Ascender, RC4WD D110
Imię: Kuba
Kornik drukarz grasuje więc trzeba ciąć! :D

To fakt, dziadostwa mniej leci do środka, ale paluchów już tam niestety nie włożę żeby odłączyć/podłączyć baterię, jak to robiłem wcześniej. No, ale coś za coś... :)

Re zdalny sterownik: na pierwszym filmie jest tylko pokazane po podłączeniu i "powiązaniu" z kontrolerem, że działa :p . Testowałem też w terenie, ale w innym miejscu więc na ostatnim filmie tego nie ma. Postaram się coś zmontować i wrzucić może w przyszłym tygodniu. Ogólnie sprawuje się dobrze. Pilota przyczepiłem na velcro do aparatury żeby mi się nie walał po kieszeniach i jest ok.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-03, 21:41 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 11454
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 249 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
Livin napisał(a):
Pilota przyczepiłem na velcro do aparatury żeby mi się nie walał po kieszeniach i jest ok.


Jedno z najczęściej widzianych na filmach i zdjęciach rozwiązań - nie zgubimy go, a jak w dobrym miejscu się go uda ulokować, to nie komplikuje jednoczesnego sterowania modelem i wyciągarką.

:OK


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-04, 07:50 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-04-28, 13:35
Posty: 35
Lokalizacja: Leszno
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 32

Model: Axial SCX10, Vaterra Ascender, RC4WD D110
Imię: Kuba
Dokładnie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-31, 10:12 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-04-28, 13:35
Posty: 35
Lokalizacja: Leszno
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 32

Model: Axial SCX10, Vaterra Ascender, RC4WD D110
Imię: Kuba
Jest i nowy film - tym razem miałem w końcu okazję przetestować wyciągarkę... :)



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-31, 17:15 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 11454
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 249 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
Wiesz, że ja nie z Tych co słodzą ;)
Jak coś "misie" nie podoba, to zazwyczaj to piszę i nie jest to złośliwość.
Tak mi się przynajmniej wydaje, że staram się by była to konstruktywna krytyka.

Sam model - nietuzinkowy - bardzo fajnie się prezentuje na filmie.
To co nieco mnie w nim razi, to nazbyt wysunięty przedni zderzak. Wiem, że tam jest wyciągarka, ale może jest możliwość nieco to skondensować, zresztą podobna sytuacja jest z tyłem.

Film, o tu mam więcej "ale" ;)
Nieco za długi w kontekście dość podobnych, powtarzających się ujęć: najazd na kamerę, odjazd od kamery i tak na zmianę.
Szczerze, to momentami jest podobny do moich obecnych filmów :D Tylko mając świadomość ograniczonego menu ujęć, to staram się nie dublować ich w filmie lub skracać film do minimum - wg mnie na 3 minuty finalnego filmu, trzeba mieć grubo ponad 0,5 godziny materiału z terenu.
Niestety moje obecne ograniczenia wynikają z faktu filmowania lustrzanką bez odchylanego ekranu, więc nie mam za bardzo możliwości filmowania z ręki i jednoczesnego prowadzenia modelu. Lustrzanka jest dość ciężka, do tego moje obecne D7100 tryb filmowania ma dość kiepsko zorganizowany.
Dawniej swobodnie mogłem to robić z kompakcikiem w jednym ręku, a z apka w drugiej ręce. Niestety dzisiejsze oczekiwania co do jakości filmu, uczyniły go archaicznym i bezużytecznym :(
Czas na coś nowego :)
Inny kłopot, który pojawił się przy TRX-ie,to traxxasowska apka, która nie da sie obsługiwać jedną ręką - chyba, że wymienimy kierownice na znacznie większą, co zamierzam sprawdzić, bo teraz filmowanie na dwie ręce całkiem odpada, a że wypady mam solowe, to nikt, nie poprowadzi mi modelu lub kamery.

Warto zastosować w filmie - dla przejść między ujęciami - jakiś prosty, nie narzucający się "efekt przejścia" np. przenikanie lub zanikanie. Nie jestem fanek mnożenia efektów, a jak już to polecam stosowanie w ramach danego filmu jednego góra dwóch efektów.

Sprzęt - tu mam zagadkę. Bo film ewidentnie ma dobrą jakość, ostrość, ale całkiem nie radzi sobie z pracą pod światło i zmianą tonacji naświetlania!!!
Stąd pytanie, czym filmowałeś? I czy nie miałeś przypadkiem ustawionych parametrów filmowania na sztywno np. opcja Manual (o ile taka jest dostępna). W innym wypadku kamerka powinna choć próbować zbalansować naświetlenie, a ona jakby w ogóle nie reagowała, stąd momentami dość mocno prześwietlone kadry (i to są np. te, które bym wyciął).

A tak w ogóle, to masz świetny model i nie przejmuj się tym co napisałem ;)


p.s.
Listwa świetlna, to chińczyk jak w poniższym linku, czy coś bardziej wymyślnego ?
https://pl.aliexpress.com/item/1-10-Sca ... bdc9&tpp=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-31, 17:55 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-04-28, 13:35
Posty: 35
Lokalizacja: Leszno
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 32

Model: Axial SCX10, Vaterra Ascender, RC4WD D110
Imię: Kuba
Hehe spoko. Konstruktywna krytyka zawsze w cenie :)

Wiem, że zderzaki trochę odstają, ale i tak jest lepiej jak w przypadku "stockowych". Będę myślał jakby je bliżej zamocować, ale na dzień dzisiejszy jest to jedyna możliwa opcja. Przez jesień/zimę będę miał wolne weekendy, a tym samym więcej wolnego czasu więc może coś się wymyśli. Jedyne, co miałem ostatnio czas zrobić, to mocowanie tylnego zderzaka z kwasiaka z hakiem na przyczepkę, bo wcześniej była lekka prowizorka jak widać na filmie z rozbudowy (już przy kręceniu pierwszego filmu w terenie przy lekkim zaczepie zderzak odpadł lol :p )

W filmowaniu ekspertem nie jestem więc się dopiero wszystkiego uczę. Spróbuję przy najbliższej okazji filmować z ręki i jednocześnie prowadzić, ale aparat z obiektywem też do lekkich raczej nie należy i pewnie przydała by się jakaś klatka z uchwytem.

Co do jakości filmu... Aparat jest to Sony a6300 + obiektyw 18-105 i też sie go dopiero uczę. Wcześniej nagrywałem tylko na GoPro... Szczerze mówiąc, to jestem świadomy tego, że światło jest schrzanione, ale starałem się poprawić podczas montażu tyle ile mogłem. Myślałem, że komary mnie zjedzą na tej miejscówce i nie chciałem marnować materiału :<> .
Bylem kompletnie zielony i gdy przysłali mi aparat szukałem w necie jakiś dobrych ustawień. Pierwsze filmy nagrywałem w domu i wyglądało naprawdę dobrze. Problem pojawił się, gdy wyszedłem kręcić w teren. W cieniu pod drzewami jeszcze spoko, ale pod gołym niebem wyglądało to nieciekawie i dwa-trzy filmy nie wiedziałem o co chodzi dlatego wygląda to jak wygląda, ale w końcu wykapowalem co jest nie tak więc podczas następnego kręcenia będzie już ok! :)

Nie jestem fanem przenikania ujęc w filmach więc z tej rady na pewno nie skorzystam hehe :D

A listwa to Vanquish Products Rigid Industries 6in LED Light Bar Black Anodized:
http://www.vanquishproducts.com/rigid-i ... -anodized/

Dzięki!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-31, 18:10 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 11454
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 249 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
No to sprzęt do filmowania masz jak najbardziej w porządku - Sony ma bardzo dobrze temat filmowania u siebie rozpracowany.
W takim razie tylko poznać dobrze sprzęt, testować nie boczyć się na instrukcję ;) i będzie tylko lepiej :)

Co do "przejść" - też rozumiem :)
Ważne, żeby był progres - u mnie ostatnio go brak, to wynik i ograniczeń sprzętowych i czasu, który na to mogę poświęcić. Bo praktyka i kolejne próby, wyciąganie wniosków, to podstaw sukcesu .......................... przynajmniej tak słyszałem ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-09-14, 17:38 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-04-28, 13:35
Posty: 35
Lokalizacja: Leszno
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 32

Model: Axial SCX10, Vaterra Ascender, RC4WD D110
Imię: Kuba
No z czasem też ostatnio mam krucho więc... progres jest jaki jest :D

Skusiłem się na klatkę z uchwytem do aparatu - mam zamiar zrobić testy w ten weekend. Teraz filmowanie z ręki na pewno będzie łatwiejsze więc mam nadzieję, że w kolejnych filmach zróżnicowanie ujęć będzie większe :)

ESS-ONE zainstalowany! Uprzedzam - film jeszcze z tych z nieco schrzanionym światłem (kręcony jakiś czas temu) :p



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-09-14, 17:54 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-08-21, 22:12
Posty: 40
Lokalizacja: Gdynia (Mrzezino)
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 23

Model: Vaterra Ascender: Ford Bronco 1972
Imię: Michał
Tylko czemu czy stoi czy jedzie dźwięk jest ten sam, bez dźwięku silnika na obrotach itp? :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-09-14, 18:29 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 11454
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 249 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
Livin napisał(a):
film jeszcze z tych z nieco schrzanionym światłem (kręcony jakiś czas temu) :p


Ale widzisz - tym razem całość jest w lesie i film jest "jednolity" w swojej konwencji. Jakby ktoś nie wiedział, mógłby uznać: ot taki zamysł autora, może niekonwencjonalny, ale o gustach się nie dyskutuje ;)

Dźwięk jeszcze nieskalibrowany?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-09-14, 19:59 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-04-28, 13:35
Posty: 35
Lokalizacja: Leszno
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 32

Model: Axial SCX10, Vaterra Ascender, RC4WD D110
Imię: Kuba
Skalibrowany. Słychać na początku jak stoi lub trochę dalej jak się stacza z górki gdzie nie trzymam "gazu" to dźwięk jest inny, a że jedzie wolno to tak tylko sobie lekko "pyrkocze" :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO