Teraz jest 2018-11-19, 14:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane:2013-12-24, 22:10 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-09-30, 21:19
Posty: 399
Lokalizacja: Zawidów(dolnyśląsk)
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 35

Model: rockslide Rs-10/axialscx10
Imię: Dawid
Zastanawiam się czy jest to możliwe ,aby na ESC szedł jednocześnie prąd z dwóch pakietów?Widziałem kabel Y od traxxasa do szeregowego podłączenia zasilania ale tam były inne końcówki a ja mam TAMIA.Jeśli było by to możliwe to pewnie trzeba wziąć pod uwagę czy wytrzyma to ESC? Nie mam zielonego pojęcia o tym a fajnie było by podłączyć dwa pakiety dłużej powspinało by się po skałach ;) tu jest mój esc i poniżej specyfikacja
http://www.redcatracing.com/E401


Ostatnio edytowano 2013-12-27, 21:46 przez ford-1983, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#2  PostTytuł:
PostNapisane:2013-12-24, 22:23 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Można :) ale nie mozna zakładać za każdym razem nowych wątków gdy nasunie ci się jakieś pytanie :) do tego sluży wątek "Nie wiesz gdzie pytać ..." w dziale ogólno technicznym :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#3  PostTytuł:
PostNapisane:2013-12-24, 23:01 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2011-05-29, 20:57
Posty: 177
Lokalizacja: zd-wola
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 43

Model: brak - budowa
Imię: radek
owszem można ale nie wskazane, bo zacznie jeden ładować drugi


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#4  PostTytuł:
PostNapisane:2013-12-24, 23:33 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-09-30, 21:19
Posty: 399
Lokalizacja: Zawidów(dolnyśląsk)
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 35

Model: rockslide Rs-10/axialscx10
Imię: Dawid
Sławek napisał(a):
Można :) ale nie mozna zakładać za każdym razem nowych wątków gdy nasunie ci się jakieś pytanie :) do tego sluży wątek "Nie wiesz gdzie pytać ..." w dziale ogólno technicznym :)

Sorki ale mam tyle myśli kombinuję jak koń pod górę :& Poprawie się Także raczej chyba ten pomysł odpada skoro jeden pakiet ma doładowywać drugi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#5  PostTytuł:
PostNapisane:2013-12-25, 00:14 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Tak jak napisałem, można połączyć, i bardzo często sie tak robi, szczególnie w pakietch LiPo i LiFe :) jednak polecam łączenie równoległe :)
Zresztą pakiet nimh składa się przeważnie z sześciu szeregowo połączonych cel po 1.2V :)


Ostatnio edytowano 2013-12-25, 10:16 przez Sławek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#6  PostTytuł:
PostNapisane:2013-12-25, 09:35 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2011-05-29, 20:57
Posty: 177
Lokalizacja: zd-wola
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 43

Model: brak - budowa
Imię: radek
można poszukać menagera zasilania i wtedy można bez obaw łączyć zasilania
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#7  PostTytuł:
PostNapisane:2013-12-27, 18:36 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-23, 15:47
Posty: 2101
Lokalizacja: z EPPK
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Wiek: 44

Model: LAND ROVER LR 90
Imię: Łoligator
łącząc akumulator szeregowo czyli:

+aku1- +aku2- (7,2V 7,2V) otrzymujesz wyższe napięcie, to jest 14,4V


łącząc akumulatory równolegle czyli:

+aku1 do +aku2, -aku1 do -aku2 otrzymasz wyższą pojemność
ale w tym przypadku nie jest wskazane łaczenie akumulatorów o dwóch różnych pojemnościach ponieważ ten o mniejszej pojemności zostanie szybciej rozładowany co za tym idzie uszkodzony

zresztą tu masz wszystko o akumulatorach, o ich działaniu, używaniu, sposobach podpinania i łączenia

http://baterie.eko.org.pl/baterie2.php


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#8  PostTytuł:
PostNapisane:2013-12-27, 18:53 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-09-28, 20:45
Posty: 7514
Lokalizacja: Słubice / Lubuskie
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy
Wiek: 41

Model: Willys, Isuzu, Unimog, G, ML, UAZ, Wrangler,Wraith
Imię: Przemo
Niech ktoś lepiej poprawi błąd w tytule tego temat bo j*bie po oczach :q

"Podpięcie dwuch pakietów nimh jednocześnie -możliwe?"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#9  PostTytuł:
PostNapisane:2013-12-27, 21:36 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-09-30, 21:19
Posty: 399
Lokalizacja: Zawidów(dolnyśląsk)
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 35

Model: rockslide Rs-10/axialscx10
Imię: Dawid
dzięki Bobas przydatny link :OK


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Jerry_Cornelius i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO