Teraz jest 2019-04-26, 10:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


http://www.rc-trial.pl/forum/adm/index. ... ode=manage



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane:2019-03-18, 00:10 
Offline
Początkujący
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-02-05, 18:10
Posty: 163
Lokalizacja: Krk
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 50

Model: Axial, Axial 2,2", TAM 6x6
Imię: Wojtek
Cześć!
Pacjent taki https://www.worthpoint.com/worthopedia/ ... -402791590
Uwalił mi się kabelek od sensora przy wtyczce do regulatora.Trza wymienić cały kabel bo sama wtyczkę to ciężko raczej.
W związku z tym mam pytanie czy ktoś z Was dokonywał takiej operacji na w/w silniku?
Czy w silniku na płytce czujnika jest gniazdo pod wtyczkę, czy zastosowano tam jakiś inny sposób połączenia np wlutowanie kabli na stale do płytki.
Pozdr :W


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-03-18, 12:39 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-12-25, 22:29
Posty: 10627
Lokalizacja: WOT
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Wiek: 44

Model: Kamaz 6450 8x8 / JEEP Rubicon / JEEP TJ
Imię: noname
ulatko napisał(a):
Cześć!
Pacjent taki https://www.worthpoint.com/worthopedia/ ... -402791590
Uwalił mi się kabelek od sensora przy wtyczce do regulatora.Trza wymienić cały kabel bo sama wtyczkę to ciężko raczej.
W związku z tym mam pytanie czy ktoś z Was dokonywał takiej operacji na w/w silniku?
Czy w silniku na płytce czujnika jest gniazdo pod wtyczkę, czy zastosowano tam jakiś inny sposób połączenia np wlutowanie kabli na stale do płytki.
Pozdr :W


w silniku kable są wlutowane na stałe, ja to już przerabiałem i sztukowałem kabel przy wtyczce i lutowałem do gniazda pinu w tyczce, po wypięciu z wtyczki da się to zrobić.

(muszę poszukać bo mam gdzieś taki silnik rozebrany to ci mogę płytki zrobić zdjęcie.)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-03-18, 21:29 
Offline
Początkujący
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-02-05, 18:10
Posty: 163
Lokalizacja: Krk
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 50

Model: Axial, Axial 2,2", TAM 6x6
Imię: Wojtek
Dzięki.
Zobaczę w jakim stanie złączki we wtyczce są, czy przypadkiem nie pogniły.W razie czego zawsze można z nowego kabla uciąć wtyczkę i polutować kabelki ze starego kabla.Strasznie malutkie te piny we wtyczce, wiec chyba wole kabelki łączyć niż pod mikroskopem piny lutować :D
A zdjęcie jak masz to wrzuć proszę do tematu na forum. Może w razie czego się przydać.
Pozdr :W


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-03-20, 20:29 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-12-25, 22:29
Posty: 10627
Lokalizacja: WOT
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Wiek: 44

Model: Kamaz 6450 8x8 / JEEP Rubicon / JEEP TJ
Imię: noname
Wojtek ten mój jak widzisz też jest po naprawie przewodu i to nie było przeze mnie robione :... Klucz do płytki z sensorami to chyba imbus 1, bo na pewno nie 1,5.


Załączniki:




Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-03-20, 20:49 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 12020
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 28 razy
Otrzymał podziękowań: 271 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
Novak, to prawdziwy amerykaniec ;)
Śruby ma oczywiście calowe. Ja radzę sobie używając klucza metrycznego typu torx 1 lub 1,5 teraz nie pamiętam.

Uwaga!
Również gwinty mają inny skok.

Zdaje się że swego czasu Maciek znalazł wtyczkę o odpowiednim rastrze wśród produktów Molexa.
Natomiast piny są mniejsze niż w wtyczkach typu serwo i im podobnych.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-03-21, 00:16 
Offline
Początkujący
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-02-05, 18:10
Posty: 163
Lokalizacja: Krk
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 50

Model: Axial, Axial 2,2", TAM 6x6
Imię: Wojtek
Radek, dzięki za zdjęcia.
Zastosowałem metodę z fotki nr.3.Wydaje się ze wszystko w porządku z pozostałymi połączeniami, Tak wiec nie rozgrzebuje silnika. A tak na marginesie to mam jeszcze dwa Novaki i połączenie kabli z wtyczka sensora pancerne jest.Ten zamiennik który użyłem do naprawy to jakaś masakra chińska.Kabelki wyrywają się z pinów przy lekkim kichnięciu w ich stronę.
Zotorniku, straszna ilość produktów u tego Molexa ale może warto poszukać bo jakościowo dobrze to wygląda.
Pozdr :W
A i jeszcze dopytam, bo czasem się zdarzy ze modelem szarpie delikatnie i to zarówno na 2,4Ghz jak i na 40Mhz.Nie sadze żeby trzy Novaki miały jakiś feler. Czasem pol dnia jazdy i nic a czasem co chwile jakaś szarpaczka.
Obstawiał bym na jakieś drobne zaklocenia bo częściej zdarza się to przy 40Mhz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-03-21, 08:56 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-12-25, 22:29
Posty: 10627
Lokalizacja: WOT
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Wiek: 44

Model: Kamaz 6450 8x8 / JEEP Rubicon / JEEP TJ
Imię: noname
Czasem mi się zdarza że "kichnie" tak to nazywam, ale jest to u mnie bardzo sporadycznie, a czy takie objawy u Ciebie nie są związane ze słabym prądem?
Może novaki różne apki różne, ale te same pakiety?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-03-21, 10:33 
Offline
Początkujący
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-02-05, 18:10
Posty: 163
Lokalizacja: Krk
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 50

Model: Axial, Axial 2,2", TAM 6x6
Imię: Wojtek
Pakiety te same i świeżutkie.Pewnie takie kichnięcia muszą od czasu do czasu być i nie ma na to rady.Ostatnio jeździłem ze 3 godziny, było z 10 modeli i nic nie kichlo.Wróciłem do domu i kichlo ze dwa razy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-03-21, 11:16 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 12020
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 28 razy
Otrzymał podziękowań: 271 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
Radek napisał(a):
Czasem mi się zdarza że "kichnie" tak to nazywam, ale jest to u mnie bardzo sporadycznie, a czy takie objawy u Ciebie nie są związane ze słabym prądem?
Może novaki różne apki różne, ale te same pakiety?


"Mam i ja" - czasami szarpnie, czy jak pisze Radek "kichnie". Zwykle na wyjeździe jak nasze forumowe zjazdy, to zdarzy się raz lub dwa, a czasami wcale.

ulatko napisał(a):
Zotorniku, straszna ilość produktów u tego Molexa ale może warto poszukać bo jakościowo dobrze to wygląda.

Poszukam tego info, bo Maciek wtedy wskazał konkretną wtykę - dziś gdyby nawet był link, to pewnie nieaktualny - ale opis powinien być.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-03-23, 20:08 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-01-05, 14:30
Posty: 3475
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy
Wiek: 39

Model: MAN F2000 8x8
Imię: Marcin
https://www.tme.eu/pl/details/zhr-6/zla ... 150mm/jst/

Można też kupić od razu kabelki z zaciśniętymi końcówkami
https://www.tme.eu/pl/details/szh-200bk ... 150mm/jst/

lub same końcówki do zaciśnięcia
https://www.tme.eu/pl/details/szh-003t- ... 150mm/jst/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO