Teraz jest 2018-11-19, 14:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane:2014-11-02, 19:27 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2011-11-10, 08:58
Posty: 12
Lokalizacja: holandia/nowy targ
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 48

Model: Star 266
Imię: rycho
Witam nie jest to trial ale chyba mnie nie zabijecie :D
Buduje pewien model RC taki dosyć spory wielkość quada model będzie 8x8
tego typu tylko mniejsze i elektryk

I pojawił się problem przy projektowaniu mechanizmu skręcania mianowicie drogie rozwiązanie to dwa takie siłowniki http://www.servocity.com/html/heavy_dut ... FZa6J-6KSp
i temat zamknięty :D No ale cena za wysoka. Nie było by też żadnego problemu
gdyby np sterowanie skrętem nie było proporcjonalne w tedy dwa takie http://allegro.pl/silownik-elektryczny- ... ource=mltv siłowniki by sprawę rozwiązały.

Chodzi o takie rozwiązanie jak na tym filmiku.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OPsQkMVNtdc&feature=youtu.be&t=28s[/youtube]
No ale może wy mi doradzicie co zastosować by skręcanie było proporcjonalne?
Może być to hydraulika, pneumatyka obojętnie tylko jak puszczam drążek na aparaturze to model wraca do jazdy na prosto.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#2  PostTytuł:
PostNapisane:2014-11-02, 19:42 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Siłownik elektryczny + enkoder, najprościej :)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#3  PostTytuł:
PostNapisane:2014-11-02, 19:54 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2011-11-10, 08:58
Posty: 12
Lokalizacja: holandia/nowy targ
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 48

Model: Star 266
Imię: rycho
Sławek napisał(a):
Siłownik elektryczny + enkoder, najprościej :)

Pozdr


Sławku proszę rozwiń trochę wypowiedz jak możesz to przykład
Z elektroniki noga jestem :) może trzeba będzie zlecić takie coś komuś :)
Bo sam siłownik z enkoderem to pikuś tylko co po miedzy odbiornikiem a siłownikiem?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#4  PostTytuł:
PostNapisane:2014-11-02, 20:46 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Sterownik na jakimś mikrokontrolerze, np. Atmega albo ARM :)
Jak nie jesteś mocny w temacie to sam nie dasz rady - zapytaj na elektroda.pl, tam sa goście z kosmosu i pewne nawet znajdziesz chętnych którzy ci to zrobią :)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#5  PostTytuł:
PostNapisane:2014-11-10, 08:59 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2011-11-10, 08:58
Posty: 12
Lokalizacja: holandia/nowy targ
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 48

Model: Star 266
Imię: rycho
Sławek napisał(a):
Sterownik na jakimś mikrokontrolerze, np. Atmega albo ARM :)
Jak nie jesteś mocny w temacie to sam nie dasz rady - zapytaj na elektroda.pl, tam sa goście z kosmosu i pewne nawet znajdziesz chętnych którzy ci to zrobią :)

Pozdr

No nie znalazłem było 3 chętnych ale z takimi pomysłami drucianymi szkolnymi to nie wchodzi w gre.
Sam znalazłem taki silnik będzie pracował jak serwo
Obrazek
A sterowanie tego kolosa to taki sterownik
http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... 25867.html


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Jerry_Cornelius i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO