Teraz jest 2018-09-25, 07:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane:2007-10-05, 21:47 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 11600
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 253 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
Moje pierwsze boje z diodami zakończyły się dość szybko – kupnem nowych, bo pierwszą partię w większości spaliłem lub „nadwyrężyłem”.
Kolejnym krokiem była oczywiście sesja z Google, która zakończyła się pełnym sukcesem !
Zaznaczam, że poniższy tekst jest kompilacją kilku artykułów i wypowiedzi internetowych – czyli inaczej mówiąc nie jest mojego autorstwa.

Zanim przejdę do sedna, jedno podstawowe założenie - diody możemy podłączyć szeregowo lub równolegle, ale w naszych rozważaniach ten drugi sposób pominiemy. Dlaczego? Dokładnie nie pamiętam, ale mądrzy ludzie preferowali układ szeregowy.
(sprostowanie - sprecyzowanie)
Idea budowy elementów oświetlenia, o których piszę, zakłada zestaw kilku pojedynczych (niezależnych) szeregów dioda-rezystor, co ułatwi nam indywidualne sterowanie mocą świecenia, dla każdej z nich. Kolejnym etapem jest równolegle podpięcie w/w układów szeregowych do źródło zasilania.
Takie rozwiązanie ma jedną niezaprzeczalną zaletę, awaria jednej idiotki, nie wyłączy nam całego oświetlenia i choć mamy większą liczbę przewodów, to dysponujemy również większą swobodą ich poprowadzenia po zakamarkach modelu.

A teraz na poważnie:

Ponieważ diody steruje się prądowo a nie napięciowo, dlatego też w szereg z taką diodą podpinamy rezystor (opornik) o tak dobranej wartości, by płynął przez nią bezpieczny prąd.

Stąd wynika nasze główne zadanie polegające na tym, aby tak dobrać (obniżyć) prąd, który dostaje dioda, aby świeciła długo i szczęśliwie.

Dioda najlepiej i najdłużej świeci przy prądzie ok. 20 mA, co jest równe 0,020 A.

Zasilanie diod w skrócie wygląda to tak:

1. Spadek napięcia dla diod różnych kolorów jest różny (o czym należy pamiętać), a generalnie można przyjąć, że jest następujący:
- czerwone ~ 1.5V
- żółte 1.5 - 1.7 V
- zielone 1.7 - 2V
- niebieskie i białe ~ 3,5V

2. Podłączając diody do zasilania należy tak dobrać rezystor szeregowy, żeby przez diody płynął prąd około 20mA. Rezystor wyliczymy z lekko przekształconego prawa Ohma, czyli:
R = (napięcie zasilające - spadek napięcia na diodzie) / prąd diody

Dla przykładu: podłączając diodę czerwoną (ok.1.5V) przez rezystor do akumulatora samochodowego (ok.13.5V) wyliczasz tak wartość rezystora:
R = (13.5V - 1.5V) /20mA = 12V/20mA = 600ohm przypominam że: 20mA = 0.02A

Można podłączyć na przykład pięć diod czerwonych szeregowo i do tego dać rezystor: W takim przypadku:
R = (13.5V - 5*1.5V) /20mA = 6V/20mA = 300ohm

Teraz przykład z dwoma czerwonymi i dwoma niebieskimi podłączonymi szeregowo:
R = (13.5V - (2*1.5V + 2*3.5) = 3,5V/20mA = 175ohm

3. Zawsze dawaj w szereg rezystor jeśli nie chcesz spalić diod. Nawet jak zsumowane spadki napięć na poszczególnych diodach dadzą w sumie napięcie zasilające, to i tak daj jakiś mały rezystor, żeby ograniczyć prąd.

4. Nie należy łączyć diod równolegle (nawet tych samych kolorów). Jeżeli chcesz podłączyć równolegle to i tak każda dioda musi mieć tzw. rezystor wyrównujący. Tak więc łatwiej jest łączyć szeregowo.

5. Rezystory wylicza się z pewną tolerancją. Jeżeli na przykład wyliczysz sobie rezystor 462,5 ohma i pójdziesz do sklepu a sprzedawca powie, że nie ma takiego i może ci sprzedać 470ohm to wszystko OK.
470 ohm też się nada. Inaczej mówiąc jeśli wartość nie wychodzi z szeregu rezystorów, dobieramy wartość najbliższą.

* Liczba diod jest ograniczona poprzez wartość napięcia zasilania. Suma napięć diod musi być mniejsza od zasilania. Należy zostawić jeszcze "trochę luzu", tak żeby mógł być jeszcze jakiś spadek na oporniku.
* LED-y migające, posiadają miniaturowy układ sterujący - powodujący miganie - i nie jest wymagane w tym wypadku sterowanie prądowe, czyli dodawanie rezystora

Jak już będziecie mieli w ręku kilka rezystorów o różnej oporności i złośliwie Wam się wymieszają, na pomoc przyjdzie ta stronka, która pozwoli rozszyfrować co jest co: http://serwis-tv.com/opornik.html

Szczególne podziękowania dla Panów Kirchoffa i Ohma, którzy pomogli w rozwikłaniu naszego problemu !


Ostatnio edytowano 2012-02-04, 09:54 przez zotornik, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#2  PostTytuł:
PostNapisane:2007-10-05, 21:56 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-01, 11:08
Posty: 3000
Lokalizacja: GB
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy
Wiek: 43

Model: TA-04 Rally, TLT Defender 90 Cabrio
Imię: Rafał
Jesteś wielki :VV


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#3  PostTytuł:
PostNapisane:2007-10-05, 22:04 
Offline
|o\°/o| / AT !
|o\°/o| / AT !
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-06-29, 00:19
Posty: 7598
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wiek: 36

Model: LT Westfalia
Imię: Marcin
Podczepić Ci to zotornik i zablokowac ? Cz chcesz to jako taki woly temat ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#4  PostTytuł:
PostNapisane:2007-10-05, 22:28 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-23, 23:06
Posty: 6
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 53

Model: E-Revo
Imię:
Proponuję zajrzeć tu http://www.dzikie.net/index.php?art=diody-faq kawa na ławę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#5  PostTytuł:
PostNapisane:2007-10-05, 22:29 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 11600
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 253 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
Ja przeżyję, jak ktoś tu napaskudzi ;)
Ja często zapominam o tzw. tematach podwieszonych


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#6  PostTytuł:
PostNapisane:2007-10-05, 22:30 
Offline
|o\°/o| / AT !
|o\°/o| / AT !
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-06-29, 00:19
Posty: 7598
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wiek: 36

Model: LT Westfalia
Imię: Marcin
Oki :)

Fragles ... gut link :OK


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2007-10-05, 23:44 
Offline
Początkujący
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-04-22, 11:26
Posty: 481
Lokalizacja: Zabrze/Königshütte
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wiek: 32

Model: CC, DF, kszyniaF350, mostyVenom powoli się zbiera
Imię:
zotornik napisał(a):

Zanim przejdę do sedna, jedno podstawowe założenie - diody możemy podłączyć szeregowo lub równolegle, ale w naszych rozważaniach ten drugi sposób pominiemy. Dlaczego? Dokładnie nie pamiętam, ale mądrzy ludzie preferowali układ szeregowy. Ma on jedną niezaprzeczalną zaletę, awaria jednej idiotki, nie wyłączy nam całego oświetlenia.
\


ja czegoś nie kapuje zawsze mnie uczyli że jest odwrotnie

A ja postaram się za niedługo zmontować jakiś instruktarz montowania Diod równolegle pod napięcia 7V-9V


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#8  PostTytuł:
PostNapisane:2007-10-06, 09:35 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 11600
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 253 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
PLATE - masz oczywiście rację !
Tak to jest jak się pisze szybciej, niż myśli ;) i używa skrótów myślowych.

Uściśliłem co trzeba w głównym tekście.

Teraz powinno być dobrze.
Jeszcze coś narysuję dla jasności.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#9  PostTytuł:
PostNapisane:2014-12-27, 15:47 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Kalkulator - jak dobrać rezystor (opornik) do LED :)

http://kalkulor.pl/rezystor-do-led

Myślę, że już teraz nikt nie bezie miał problemów z doborem rezystora :)

1. W pierwsze pole wpisujemy napięcie zasilania (wartości dziesiętne wpisujemy po kropce a nie przecinku)
2. Pole drugie zostawiamy bez zmian, czyli 20mA
3. W polu trzecim wybieramy kolor diody
4. W polu czwartym wpisujemy ile diod chcemy podłączyć SZEREGOWO - standardowo 1

Po tej operacji pojawi się nam jaki rezystor potrzebujemy :)

I tak, np. dla diody białej, przy zasilaniu 7,4V (typowe dla LiPo) i jednej diodzie potrzebujemy rezystor 190 ohm, ale dla dwóch podłączonych szeregowo, tylko 10 ohm, czyli praktycznie można podpiąć dwie diody szeregowo bez rezystora :)
Ale dla tego samego napięcia, lecz diody czerwonej, potrzebujemy rezystor 310 ohm, a dla dwóch połączonych szeregowo 250 ohm.

Z tego widać, że nie wszystkie diody podpina się tak samo :)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2018-03-04, 23:49 
Offline
Adept / AT!
Adept / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-09-07, 20:53
Posty: 440
Lokalizacja: W-wa/Lubartów
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Wiek: 27

Model: Vaterra Ascender K10
Imię: Maciej
Bezczelnie odgrzebuję wątek ;)

Chcę zrobić proste oświetlenie do mojego modelu (dwa białe/ciepłe z przodu i dwa czerwone z tyłu), zasilane z odbiornika, fajnie jakby dało się również włączać/wyłączać z poziomu apki.

Poczytałem wątki na forum i teraz pytanko czy dobrze rozumiem jak powinno to wyglądać:

Załącznik:



Tak to powinno być polutowane w dużym skrócie? Napięcie na odbiorniku to 4,8V, wystarczy, żeby zasilić te dwa cztery LEDy? Mam od Was linki do kalkulatorów, więc rezystory sobie chyba dam radę powyliczać :)

Pozdrawiam!
bonk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2018-03-05, 07:26 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Jeżeli chodzi o rezystory i diody to jak najbardziej ok. Co do załączania przez apke, to ew. mozesz wykorzystać elektronikę z serwa i podłączyć ten układ z rysunku pod dwa przewody z elektroniki do których był podłączony silnik serwa, jednak jest jeden kłopot, diody bedą sie zaświecić po przełączeniu na apce tylko w jedna stronę gdyż na tych przewodach jest odwracana biegunowość aby silnik mógł sie kręcić w obie strony. Po prostu diody w drugim położeniu przełącznika na apce nie będę świecić z uwagi na podłączenie w kierunku zaporowym :)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2018-03-05, 10:04 
Offline
Adept / AT!
Adept / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-09-07, 20:53
Posty: 440
Lokalizacja: W-wa/Lubartów
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Wiek: 27

Model: Vaterra Ascender K10
Imię: Maciej
Popróbuję, nie wydaje się to bardzo skomplikowane a i sporo starych serw wala mi się gdzieś po szufladzie ;)

Wrócę z pracy to powyliczam oporniki i poproszę o potwierdzenie :)

[EDIT] Swoją drogą, da się jakoś z serwo-elektroniki wywalić ten potencjometr zamiast ustawiać go na zero i zalewać klejem? Mało eleganckie mi się wydaje to chlapanie CA ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2018-03-05, 11:09 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Jak Ci sie uda znaleźć dwa identyczne rezystory (co do faktycznej rezystancji) równe połowie wartości potencjometru to oczywiście tak. Mozna kupić rezystory z tolerancją 0.1% ale są okrutnie drogie.

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2018-03-05, 12:15 
Offline
Adept / AT!
Adept / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-09-07, 20:53
Posty: 440
Lokalizacja: W-wa/Lubartów
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Wiek: 27

Model: Vaterra Ascender K10
Imię: Maciej
Rozumiem, że należałoby iść do sklepu z miernikiem, wziąć garść identycznych rezystorów i szukać idealnej pary? ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2018-03-05, 12:44 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Dokladnie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO