Teraz jest 2018-07-22, 01:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post nr:#46  PostTytuł:
PostNapisane:2014-12-27, 19:15 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-04-26, 09:35
Posty: 1987
Lokalizacja: Giżycko
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Wiek: 19

Model: Złomnix
Imię: Michał
Błąd bezwzględny: 7.79V +/- 0.1279V
Błąd względny: +/- 1.642%

+/- oznacza, że wartość może być dodatnia lub ujemna ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#47  PostTytuł:
PostNapisane:2014-12-27, 21:20 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7298
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy
Wiek: 30

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
Pakiet naładowany ~`
Napięcie wg ładowarki mastery
4.1V na celę całość 8.2V
buzzer:
4.14V na celę całość 8.28V
miernik:
4.13V , 4,14 całość 8.27V

:W


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#48  PostTytuł:
PostNapisane:2015-01-02, 00:33 
Offline
Początkujacy / AT!
Początkujacy / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-12-06, 23:00
Posty: 976
Lokalizacja: czechy
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Wiek: 40

Model: o niebo lepszy od innych
Imię: andrzej
A u mnie przy kontroli 3 sztukami takiego samego buzzera, każdy z nich podaje inne wyniki
:Y napięcia :LOL

Pozdr. :W


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2015-04-04, 17:59 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2015-03-16, 17:34
Posty: 27
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Model: Axial SCX10 Jeep Wrangler
Imię: Deny
Drodzy modelarze,

Przeczytałem temat dot. ładowania paketów LiPo na tym forum, ale nie znalazłem jasnej odpowiedz, druga sprawa jest taka że w połowie dyskusji pojawia się inny temat i dlatego odpowiedzi nie ma.

Mam ładowarkę imax b6ac. Jest w instrukcji napisane.. Nominalny poziom napięcia w przypadku LiPo to 3,7V/oniowo
Maksymalny to 4,2. Ładowarka w ustawieniach miała ustawione te 3,7V.
Ponieważ pakiet jest 5000mAh to 1C=5A tak?? Jest to pierwsze ładowane więc ustawiłem pra 1A na wszelki wypadek.

Po 90 minutach mam naładowane jakieś 1300 mAh a w prawym górnym rogu wyświetlał mi najpierw 7,2V po tym czasie pokazuje mi 8,24V??? Co to jest? Na pakiecie mam napisane że 2s to 7,4V Nie wiem jaka jest zależność i jak interpretować?

Przekroczone zostało to co być powinno?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#50  PostTytuł:
PostNapisane:2015-04-04, 18:19 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-03-14, 18:23
Posty: 935
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Wiek: 38

Model: HILUX-TF2, HILUX Rcmodelex, Axial itd...
Imię: Grzegorz
Pakiety lipo wartość 7,4 mają w storage'u czyli pozostawiając pakiet w szufladzie musisz pamiętać aby miał taką wartość bo wtedy nie pecznieje tzn puchnie a jak naładujesz to wartość powinna być 8,4 V i to jest prawidłowo. Ładujac malym prądem wydłużysz żywotność baterii


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2015-04-04, 18:23 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-12-08, 20:18
Posty: 159
Lokalizacja: Wa-wa
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wiek: 33

Model: Hilux - High Lift
Imię: Jakub
Deny rc napisał(a):
Drodzy modelarze,
Mam ładowarkę imax b6ac. Jest w instrukcji napisane.. Nominalny poziom napięcia w przypadku LiPo to 3,7V/oniowo

Dobrze jest napisane :)

Deny rc napisał(a):
Maksymalny to 4,2.

Prawidłowo :)

Deny rc napisał(a):
Ładowarka w ustawieniach miała ustawione te 3,7V.

Tak ma być :)


Deny rc napisał(a):
Ponieważ pakiet jest 5000mAh to 1C=5A tak??

Tak, w tym przypadku 5A to 1C.

Deny rc napisał(a):
Jest to pierwsze ładowane więc ustawiłem pra 1A na wszelki wypadek.

Czyli masz ustawiony prąd ładowania 0.2C :) Jestem zwolennikiem ładowania lipoli prądem mniejszym niż 1C kiedy nam się nie spieszy (np. 0.5C, 0.6C), ale 0.2C to może być za mało. Ładowarka może sypnąć błędem. Same lipole natomiast nie lubią szybkiego oraz bardzo wolnego ładowania.

Deny rc napisał(a):
Po 90 minutach mam naładowane jakieś 1300 mAh a w prawym górnym rogu wyświetlał mi najpierw 7,2V po tym czasie pokazuje mi 8,24V??? Co to jest? Na pakiecie mam napisane że 2s to 7,4V Nie wiem jaka jest zależność i jak interpretować?

Jest okej. Dojdzie do 8.4V i zakończysz ładowanie. Sam napisałeś wcześniej, że to 4.2V na ogniwo. W 2S masz dwa ogniwa więc, naładowany akumulator ma mieć 8.4V.
7.4V to napięcie nominalne (2 x 3.7V)

Deny rc napisał(a):
Przekroczone zostało to co być powinno?

Nie, wszystko jest okej. Daj następnym razem prąd 2.5A - 3A i to będzie optimum by długo cieszyć się akumulatorem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2015-04-04, 18:37 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7298
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy
Wiek: 30

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
Jakub_RC napisał(a):
Deny rc napisał(a):
Jest to pierwsze ładowane więc ustawiłem pra 1A na wszelki wypadek.

Czyli masz ustawiony prąd ładowania 0.2C :) Jestem zwolennikiem ładowania lipoli prądem mniejszym niż 1C kiedy nam się nie spieszy (np. 0.5C, 0.6C), ale 0.2C to może być za mało. Ładowarka może sypnąć błędem. Same lipole natomiast nie lubią szybkiego oraz bardzo wolnego ładowania.



Masz imax b6ac,
pytanie: czy masz jakiś miernik napięcia typu buzer z ekranem oraz zwyczajny miernik?

Chodzi o to byś sprawdził ile "faktycznie" po naładowaniu programem lipo będziesz miał wartości cell na pakiecie. Wspominam o tym gdyż moja ładowarka mystery niezależnie czy ładujemy 5A, 1A, czy 0,5A lubi przeładowywać cele i finalnie mam po 4.24-4,25 :No.
Dlatego ładuję pakiet programem dla Lilo czyli 4.1V na cele w rzeczywistości mam 4.15-4,16 czyli wartości zbliżone do lipola a te 0.4-0.5 mi tyłka nie urwie a pakiet będzie cały :)

:W


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#53  PostTytuł:
PostNapisane:2015-04-04, 21:09 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2015-03-16, 17:34
Posty: 27
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Model: Axial SCX10 Jeep Wrangler
Imię: Deny
No i dziękuję Wam bardzo, rozumiem i wiem teraz jak powinienem ładować akumulator. W końcu jasno konkretnie powiedziane.

Ostatnia sprawa. Nie mam właśnie dodatkowego urządzenia do pomiaru poziomu naładowania baterii. Teraz ładowałem 120 minut na 1A i ładowarka się wyłączyła bo tak miała limit ustawiony, weszło 1700 mAh więc raczej za mało jak mam 5000 mAh miejsca. Gdy podepnę ponownie to licznik oczywiści idzie od zera. Czy na ładowarce można sprawdzić ile weszło wcześniej i ile doładować do końca?? Czy za każdym razem pójdzie od nowa.. to bez sensu by było, jak zapanować nad tym ile jest i ile trzeba doładować??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#54  PostTytuł:
PostNapisane:2015-04-04, 21:17 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-01-26, 12:06
Posty: 5655
Lokalizacja: Gorlice, Małopolska
Podziękował : 60 razy
Otrzymał podziękowań: 130 razy
Wiek: 38

Model: trial/drift/offroad/latawce RC
Imię: Krzysztof
W ustawieniach zmień limit czasu i przy okazji limit pojemności...
Nie, ta ładowarka nie pokaże Ci ile poprzednio naladowala pakiet...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#55  PostTytuł:
PostNapisane:2015-04-05, 01:50 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-12-08, 20:18
Posty: 159
Lokalizacja: Wa-wa
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wiek: 33

Model: Hilux - High Lift
Imię: Jakub
Deny rc napisał(a):

Teraz ładowałem 120 minut na 1A i ładowarka się wyłączyła bo tak miała limit ustawiony, weszło 1700 mAh więc raczej za mało jak mam 5000 mAh miejsca.

Ja mam limit wyłączony całkowicie. W razie awarii ładowarki on i tak nie pomoże.
Jeśli chcesz jednak z niego korzystać, to ustaw go na coś trochę ponad 5000mAh.

Deny rc napisał(a):

Gdy podepnę ponownie to licznik oczywiści idzie od zera.

Licznik tak, ale to nie znaczy, że cały proces ładowania zacznie się od zera.


Deny rc napisał(a):

Czy na ładowarce można sprawdzić ile weszło wcześniej i ile doładować do końca??

Jak już powiedział Jaruso - nie. W tym modelu tak się nie da.

Deny rc napisał(a):

Czy za każdym razem pójdzie od nowa..

Właśnie nie od nowa, tylko od miejsca w którym skończyła. To tylko licznik idzie od nowa.

Deny rc napisał(a):

(...)to bez sensu by było, jak zapanować nad tym ile jest i ile trzeba doładować??

Nad tym "panuje" ładowarka. Po to właśnie potrzebny jest program do lipoli.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#56  PostTytuł:
PostNapisane:2015-04-05, 12:05 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2015-03-16, 17:34
Posty: 27
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Model: Axial SCX10 Jeep Wrangler
Imię: Deny
Ok, podziękował :) a czy orientujecie się kiedy stockowy regulator Axiala do szczotki ae 2 esc odetnie akumulator? Bo nie może przecież wyciągnąć prądu do zera, czytałem o Cut-offie ale nie znalazłem kiedy ten regulator odetnie. Jak będzie zdrowo dla tego aku? Zaznaczam ze nie mam w tym momencie jak mierzyć więc jeśli regulator dobrze będzie oddcinal to póki co można na tym polegać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#57  PostTytuł:
PostNapisane:2015-04-05, 12:21 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-06-25, 20:55
Posty: 385
Lokalizacja: Klęczany-Rzeszów
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Wiek: 18

Model: SCX 10 Rubicon
Imię: Dariusz
Ja nie miałem od początku ustawionego bo albo nie było albo może coś rozregulowałem , ale ja ustawiam na 3.3V/cell . Oczywiście niebezpieczne napięcie to 2.8V/cell więc tak do 3.0V sobie ustawiaj , niżej lepiej nie . Możesz ustawić kupując coś takiego ( wygodniejsza wersja ) http://allegro.pl/hpi-castle-link-usb-p ... 96058.html ( link przykładowy ) lub pobawić się w ustawianie z apki , czego ja sam nie robiłem . Pomoże Ci w tym ten temat http://www.rc-trial.pl/viewtopic.php?t=11932 . Nie wiem jaką masz ładowarkę ale u mnie jak wcisne przycisk start ( redox alpha v2 http://allegro.pl/ladowarka-redox-alpha ... 60713.html ) podczas ładowania to przestawia mnie na ekran w którym mam podaną ilość napięcia na każdej celli no i zwyczajnie kiedy włączam ładowanie to przeskakuje sobie na ten drugi ekran i pokazuje mi napięcie .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#58  PostTytuł:
PostNapisane:2015-04-05, 12:30 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7298
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy
Wiek: 30

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
PuszkinPL napisał(a):
Ja nie miałem od początku ustawionego bo albo nie było albo może coś rozregulowałem , ale ja ustawiam na 3.3V/cell . Oczywiście niebezpieczne napięcie to 2.8V/cell więc tak do 3.0V sobie ustawiaj , niżej lepiej nie . Możesz ustawić kupując coś takiego ( wygodniejsza wersja ) http://allegro.pl/hpi-castle-link-usb-p ... 96058.html ( link przykładowy ) lub pobawić się w ustawianie z apki , czego ja sam nie robiłem . Pomoże Ci w tym ten temat http://www.rc-trial.pl/viewtopic.php?t=11932 . Nie wiem jaką masz ładowarkę ale u mnie jak wcisne przycisk start ( redox alpha v2 http://allegro.pl/ladowarka-redox-alpha ... 60713.html ) podczas ładowania to przestawia mnie na ekran w którym mam podaną ilość napięcia na każdej celli no i zwyczajnie kiedy włączam ładowanie to przeskakuje sobie na ten drugi ekran i pokazuje mi napięcie .


Nie wprowadzaj kolegi w błąd, bo napięcie poniżej 3.0V na celę w LiPo to bardzo duże ryzyko nieodwracalnego uszkodzenia pakietu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#59  PostTytuł:
PostNapisane:2015-04-05, 12:31 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-06-25, 20:55
Posty: 385
Lokalizacja: Klęczany-Rzeszów
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Wiek: 18

Model: SCX 10 Rubicon
Imię: Dariusz
Oj przepraszam na myśli miałem żeby nie ustawiać poniżej 3.0V ale wyszło jak wyszło


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#60  PostTytuł:
PostNapisane:2015-04-05, 12:41 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2015-03-16, 17:34
Posty: 27
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Model: Axial SCX10 Jeep Wrangler
Imię: Deny
Ok, ale wiecie jak ma ustawione od nowości regulator w scx10? Bo być może ze ustawienie jest odpowiednie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO