Teraz jest 2017-11-22, 06:26

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post nr:#106  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-13, 21:01 
Offline
AT !
AT !
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-11-19, 22:52
Posty: 427
Lokalizacja: 3Miasto
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 39

Model: był KGMS, i w **uj klamotów dla innych ...
Imię: Jarek
dokładnie... a nie chcę wchodzić w jakieś sprężynki ściągające itp... mam wrażenie ze można skonstruować siłowniki działające w ten sposób, co napisałem wcześniej... :biglol tylko jak ??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#107  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-14, 10:03 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-10-06, 12:21
Posty: 89
Lokalizacja: Jawornik Polski
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 29

Model: brak
Imię: Kamil
A może by tak spiąć te dwa ostatnie siłowniki razem trójnikami tzn zasilanie obu siłowników razem spiąć trójnikiem i pościć jednym wężem do rozdzielacza i powroty obu siłowników też razem. W oryginale są siłowniki które tłoczyska mają w środku puste i tamtędy jest zrobione zasilanie następnego siłownika ,dzięki temu wysuwają się po kolei ,a nie oba jednocześnie .Ps fajny ten temat z tą hydrauliką i hds-em


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#108  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-14, 10:29 
Offline
AT !
AT !
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-11-19, 22:52
Posty: 427
Lokalizacja: 3Miasto
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 39

Model: był KGMS, i w **uj klamotów dla innych ...
Imię: Jarek
dzięki za pomysł :OK heheh tez na to w nocy wpadłem... po prostu oba siłowniki na trójnikach zasilanaia i powrotu... w sumie co mnie obchodzi w jakiej konfiguracji będą się rozsuwać... rozsunie sie jeden to zacznie następny... :LOL i tak samo na powrocie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#109  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-14, 11:24 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-10-06, 12:21
Posty: 89
Lokalizacja: Jawornik Polski
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 29

Model: brak
Imię: Kamil
Do tego hds-u (do modelu auta)trzeba jeszcze dorobić takie wysuwane łapy po obu stronach auta aby się nie przewróciło podczas podnoszenia ciężaru ,jak jest oryginalnie w autach ciężarowych.
Widziałem hds co ma 32metry długości ,i na końcu( po całkowitym rozłożeniu ramion) może podnieść jeszcze 1 tonę , to dopiero kolos . Jest na podwoziu Scania i stawia dźwigi budowlane w Szwecji (okolicach Geteborga)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#110  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-14, 11:51 
Offline
AT !
AT !
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-11-19, 22:52
Posty: 427
Lokalizacja: 3Miasto
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 39

Model: był KGMS, i w **uj klamotów dla innych ...
Imię: Jarek
spoko... :D właśnie nad tym pracuje, cały problem nie polega na zrobieniu tego, tylko na zrobieniu tak aby zajmowało jeden kanał aparatury... czyli najpierw wyjeżdża na szerokość, potem rozstawia łapy... też hydrauliczne toto bedzie chyba :LOL jeszcze nie wiem


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#111  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-14, 13:14 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 12:59
Posty: 15422
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy
Wiek: 45

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Radio 14-kanałowe Cię czeka jak nic :LOL


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#112  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-14, 13:46 
Offline
Adept / AT!
Adept / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-11-17, 12:59
Posty: 2429
Lokalizacja: okolice łodzi
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Wiek: 47

Model: Ludwik XVI przyczepka do FJ40
Imię: Zbyszek
Sławek napisał(a):
Radio 14-kanałowe Cię czeka jak nic :LOL


i dodatkowa para rąk albo i dwie :LOL


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#113  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-14, 15:28 
Offline
AT !
AT !
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-11-19, 22:52
Posty: 427
Lokalizacja: 3Miasto
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 39

Model: był KGMS, i w **uj klamotów dla innych ...
Imię: Jarek
na razie spoko można to ogarnąć zwykłą apą 4-o kanałową... wystarczy taka z pamięcią przynajmniej 2 modeli :D przeca nikt nie macha HDSem podczas jazdy :D ... serwa strerujące hydrauliką podpięte są do drugiego odbiornika zaprogramowanego jako drugi model :D .... zatrzymujemy ciężarówkę, może na tym samym odbiorniku rozkładamy łapy stabilizujące, przełączzamy na sterowanie 2gim modelem w apie i wio... operujemy HDSem ;) ale nie ukrywam że taka 14 kanałów by mi sie widziała :D do koparki jak znalazł :LOL


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#114  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-14, 17:15 
Offline
Adept / AT!
Adept / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-03-18, 09:37
Posty: 1739
Lokalizacja: Żywiec/Pewel Wielka
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Wiek: 25

Model: STEYR 91 Truck Trial
Imię: Rafał
Łapy nie mogą być sterowane z jednego kanału gdyż ich zadaniem jest ustabilizować podwozie w poziomie ;) Muszą być sterowane oddzielnie :OK


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#115  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-17, 22:00 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2010-03-14, 16:33
Posty: 32
Lokalizacja: Majdan/Wawa
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 20

Model: amerykaniec
Imię: Bartosz
Co do rozsuwania łap to można zrobić tak: na wężyk idący od rozdzielacza do siłownika rozsuwającego założyć trójnik i z jednego końca szedł by wąż do siłownika rozsuwającego a drugi do coś jak zaworu upustowego ze sprężynką - wtedy gdy łapa się rozsunie to sprężynka ustępuje i olej idzie do siłownika opuszczającego całość. A na powrocie na odwrót trójnik bez zaworu do siłownika opuszczającego/podnoszącego łapy a gdy się schowa całkowicie sprężyna ustępuje i łapa się chowa. Powinno działać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#116  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-18, 10:46 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2010-03-14, 16:33
Posty: 32
Lokalizacja: Majdan/Wawa
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 20

Model: amerykaniec
Imię: Bartosz
W nocy pomyślałem i wymyśliłem co zrobić żeby łapy były sterowane z jednego kanału ale stabilizowały pojazd: po tym zaworze który puszcza olej do siłowników stabilizujących pojazd gdy łapy się rozsuną dać nieco zmodyfikowany rozdzielacz ( w modyfikacji chodzi o to że na środkowej pozycji olej musiał by iść do obu siłowników opuszczających łapy) na ośce która normalnie jest podłączona do serwa założyć małą zębatkę a pod spodem dać większą do której byłby zamocowany wysięgnik z ciężarkiem, wtedy gdy pojazd przy opuszczani łap się przechyli wtedy ciężarek przestawia zawór i olej płynie do siłownika po tej stronie która się przechyliła. Wtedy powrót może być na zwykłym trójniku bo nie ma potrzeby takiego zaworu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#117  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-18, 11:22 
Offline
AT !
AT !
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-11-19, 22:52
Posty: 427
Lokalizacja: 3Miasto
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 39

Model: był KGMS, i w **uj klamotów dla innych ...
Imię: Jarek
pomysł ok :LOL ale... zaprojektuj to i wykonaj :D myślę że nieco za bardzo skomplikowane :LOL


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#118  PostTytuł:
PostNapisane:2011-02-18, 13:43 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2010-03-14, 16:33
Posty: 32
Lokalizacja: Majdan/Wawa
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 20

Model: amerykaniec
Imię: Bartosz
Wujek google dziś coś takiego wypluł - może coś pomoże

PS. Fajna stronka - zwłaszcza dział pneumatic


Ostatnio edytowano 2011-02-18, 21:58 przez barrtek213, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#119  PostTytuł:
PostNapisane:2011-04-06, 20:40 
Offline
Teoretyk

Dołączył(a): 2011-02-26, 11:44
Posty: 3
Lokalizacja: katowice
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 24

Model: 5800
Imię:
spójrzcie co znalazłem na niemieckiej stronie wie ktoś jakie ceny
http://www.leimbach-modellbau.de/


Ostatnio edytowano 2011-04-07, 16:56 przez jekob, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#120  PostTytuł:
PostNapisane:2011-04-06, 20:45 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!

Dołączył(a): 2006-11-09, 13:51
Posty: 1187
Lokalizacja: Hucisko
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wiek: 24

Model: Gelenda
Imię:
Cytuj:
spujżcie co znalazłem na niemieckiej stronie wie ktoś jakie ceny

kolega "spujży" lepiej to znajdzie
http://www.leimbach-modellbau.de/Preisliste.php


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO