Teraz jest 2018-11-20, 01:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Post nr:#1  PostTytuł: Dobór BECa do modelu
PostNapisane:2018-07-04, 21:53 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7459
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy
Wiek: 31

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
Wydzieliłem temat, dotyczy też innych modeli poza HPI Venture.., pierwotny temat : http://rc-trial.pl/hpi-venture-t16096.html#p357793


Beca masz? Gdyż z moich obserwacji JX lubi duże prądy ;)
Bec castle 10A
http://www.arthobby.pl/index.php?page=8&prod_id=973

Pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#2  PostTytuł: Re: Hpi Venture
PostNapisane:2018-07-04, 22:01 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-06-12, 13:43
Posty: 93
Lokalizacja: Olsztyn k/Częstochowy
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Wiek: 43

Model: Scorpion XXL;Carbon MBM;Venture
Imię: Rafał
mam jakies mniejsze, poobserwujemy i jak bedzie trzeba to sie dorzuci :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2018-07-04, 22:06 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-01-26, 12:06
Posty: 5795
Lokalizacja: Gorlice, Małopolska
Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Wiek: 39

Model: trial/drift/offroad/latawce RC
Imię: Krzysztof
Mniejsze stykną, 10A prądu stałego to może konia powalić..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#4  PostTytuł: Re: Hpi Venture
PostNapisane:2018-07-05, 07:01 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7459
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy
Wiek: 31

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
Nie stykna, jak pobór chwilowy dochodzi nawet do 5A, to gdzie miejsce na wyciągarke ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#5  PostTytuł: Re: Hpi Venture
PostNapisane:2018-07-05, 13:35 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-01-26, 12:06
Posty: 5795
Lokalizacja: Gorlice, Małopolska
Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Wiek: 39

Model: trial/drift/offroad/latawce RC
Imię: Krzysztof
Stykną Jerry, stykną, robiłem pomiary podczas pracy serw.
Wyciągarki mają zwykle swoje, bezpośrednie zasilanie z pakietu, BEC nie ma tu nic do rzeczy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#6  PostTytuł: Re: Hpi Venture
PostNapisane:2018-07-05, 14:29 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7459
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy
Wiek: 31

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
jaruso napisał(a):
Stykną Jerry, stykną, robiłem pomiary podczas pracy serw.
Wyciągarki mają zwykle swoje, bezpośrednie zasilanie z pakietu, BEC nie ma tu nic do rzeczy.


Mam dwa serwa JX 6221mg jeden skręt drugie jako wyciągarke i brakowało mi prądu na 3.5A Beca z mamby max pro ;)
Jak dałem 8A z regla mamby X oraz 10A zewnętrznego beca do mamby max pro to problemy z skrętem odeszły a niepamięć.
No ale każdy robi jak uważa :) życzę bezawaryjnego używania

Pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#7  PostTytuł: Re: Hpi Venture
PostNapisane:2018-07-05, 16:12 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-01-26, 12:06
Posty: 5795
Lokalizacja: Gorlice, Małopolska
Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Wiek: 39

Model: trial/drift/offroad/latawce RC
Imię: Krzysztof
Jerry, żeby stwierdzić że "brakowało Ci prądu" to potrzeba go zmierzyć, bo to jest wielkość mierzalna, a nie jakieś "czary-mary".

Tak jak piszesz, każdy niech robi jak chce, ale niech to robi ze świadomością, że płaci kilkakrotnie wiecej za parametry które wykorzysta może w 30%. Podobnie jak z kupowaniem esc mamba max do trialu...oczywiście można, ale można również taniej i równie skutecznie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#8  PostTytuł: Re: Hpi Venture
PostNapisane:2018-07-05, 16:40 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7459
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy
Wiek: 31

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
Mambę wziąłem bo łatwo się programuje czy to z karty czy to z kompa, a nie "pstryczek" i pacz czy dobrze wypstrykałeś dobry program :) (Po gm'ie gdzie musiałem mieć do pomocy 2 osobę by mi pomogła usłyszeć czy dobry program wklepuje, jednak wolę prostotę i niezależność jaką daje castle creation ;) )
W dodatku dalej wypuszczają aktualizacje softu do regli ;)
Ale masz rację można taniej :OK i narzekać na to że nie można odwrócić obrotów silnika w reglu jakim jest "Trackstar" ;)

Pozdr

ps. odnośnie mierzalności to widziałem jak skręca na skalniaku - bez mocnego beca to serwo po 2-3sec pracy stawało i zatrzymywało się w skręconej pozycji na długie parę sekund (ok 10-15) i wracało do pozycji zero, dopiero bec wyeliminował takie zachowanie ;)

Pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#9  PostTytuł: Re: Hpi Venture
PostNapisane:2018-07-05, 17:05 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-01-26, 12:06
Posty: 5795
Lokalizacja: Gorlice, Małopolska
Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Wiek: 39

Model: trial/drift/offroad/latawce RC
Imię: Krzysztof
Jerry, temat był odnośnie BECa :)
Jak zwykle podszedłeś bardzo osobiscie do tematu, trudno. Oprócz castle i trackstar istnieja tez inne marki, wystarczy zdjąć zaślepki z oczu.
Ps. Akurat co do trackstara nie masz racji, w róznych modelach esc jest i opcja odwracania kierunków pracy silnika, i programowanie kartą lub programatorem USB.

Co do jazdy po "skalniaku", to skoro nie wierzysz w pomiary prądu i kierujesz się subiektywnymi odczuciami, to mogę Ci odpowiedzieć, że nie zaobserwowałem objawów o jakich piszesz w żadnym z moich modeli wyposażonych w "dziadowskie" BECe 3A, które jak to chińczyki, te 3A to mają tylko na etykiecie...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2018-07-05, 17:23 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7459
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy
Wiek: 31

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
Widzę że przeniosłeś ;)

Więc wklejam odp która miałem dać w tamtym temacie:

Jaruso wiem doskonale, że są inne regle. Testowałem wiele regli, troche hajsu utopilem ale znalazłem swoja markę przy której trwam do dziś :) nie zawiodła mnie ani nie sprawiała mi dużych problemów.
Dziś nie mam ochoty na marnowanie pieniędzy w błoto na inne wynalazki po to by "sprawdzić" czy aby na pewno zadziałają jak oczekujemy w trialu ;)

Co do serwa to jak masz sprzęt by sprawdzić ile faktycznie A bierze to proszę sprawdź JX 6221 mg pod obciążeniem, myślę że i Ty zauważysz duży pobór prądu przez to serwo ;)
Mamba maX pro w peak 3.5A Beca i przez tyle lat mi to wystarczało, dopóki nie wsadzilem chińskiego serwa JX ;)

Odnośnie trackstara i tych regli to sledzilem ten problem u Ciny jak próbował odwrócić te nieszczęsne obroty ;)

Pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#11  PostTytuł: Re: Dobór BECa do modelu
PostNapisane:2018-07-05, 19:28 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Istnieje coś takiego jak multimetr którym między innymi mierzy sie natężenie. Podepnij serwo pod pakiet i multimetr i pokaż ile prądu będzie brało, inaczej to tylko Twoje subiektywne odczucia poboru prądu. Pamiętaj też, że te wszystkie chińskie pseudobece mają napisane wszystko inne, tylko nie faktyczne parametry.
Nawet BEC impulsowy pomimo swojej wysokiej sprawności, powyżej 3A musi mieć już radiator a jakoś ich nie widać na nich, nie wspominając o liniowych, te już przy 1,5A bez radiatora gotują jajka na twardo.

To samo dotyczy BEC wbudowanych w regle, nawet w mambę, więcej niż 5A to na pewno nie mają bo radaitor byłby większy niż regiel. Ale jak widac, marketing działa skutecznie na konsumenta :)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO