Teraz jest 2018-01-18, 19:06

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane:2017-08-06, 22:44 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-07-23, 12:28
Posty: 61
Lokalizacja: London
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 33

Model: Trx-4
Imię: Mateusz
Savox już w ramie. Wrażenia hymm na papierze tylko 3kg mocniejszy od ori serwa. W rzeczywistości wydaje się być sporo mocniejszy. A jeszcze BEC nie podpięty.
Myślę nad serwem "Power HD WP-23KG" powinno spełnić oczekiwania, i cena też dobra.

Co do silnika, po dzisiejszych testach stwierdzam, że 55t 540 super się sprawuje na podjazdach (płynność mega), ale przy hamowaniu silnikiem na zjazdach po mojemu lepiej było z ori motorem. Wrażenie takie jakby masa modelu była za duża i nie jest w stanie płynnie go wyhamować. Testowane na 4 programie i w automacie na 5tym.


Załączniki:

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-15, 10:40 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-07-23, 12:28
Posty: 61
Lokalizacja: London
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 33

Model: Trx-4
Imię: Mateusz
Dzięki wam ostatnio ogarnąłem BEC przeprogramowałem na 7.4V. Przemalowałem serwo na niebiesko i dzięki temu mam przy 7.4V 23kg ciągu :D
Zmiana diametralna. I myślę że to jest docelowe serwo. Kable zrobione narazie tymczasowo, uszczelnienie BEC również. W przyszłości pomyślę nad lepszym rozwiązaniem.
Oczywiście nie był bym sobą jak by nie doszły jakieś klamoty na dach :VV


Załączniki:





Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-15, 11:32 
Offline
Znawca / AT!
Znawca / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-09-08, 17:34
Posty: 1542
Lokalizacja: Konstantynów
Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy
Wiek: 36

Model: SCX-10 i inne elektryki
Imię: Michał
Przy tak mocnym serwie uważaj na korzeniach i kamieniach żeby się gdzieś koła nie zakleszczyły bo urwiesz zwrotnice lub coś innego. Teraz serwo nie jest najsłabszym ogniwem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-15, 13:14 
Online
Teoretyk

Dołączył(a): 2013-03-19, 16:27
Posty: 453
Lokalizacja: Oborniki wlkp
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Wiek: 49

Model: 4x4
Imię: Zbyszek
Jest moc , szpej :OK , tylko flagi Ci się pomyliły :pala .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-15, 14:08 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-07-23, 12:28
Posty: 61
Lokalizacja: London
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 33

Model: Trx-4
Imię: Mateusz
Haha Zbyszek poprzedni mój model był w Polskich barwach. Ten jest Angielski to i Angielską banderę ma.
Cina będę miał na uwadze :D


Załączniki:

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-15, 19:20 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 11:57
Posty: 10957
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 20 razy
Otrzymał podziękowań: 234 razy
Wiek: 50

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
Tylko pamiętaj, że samo przemalowanie na niebiesko, nie uczyni go wodoszczelnym ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-17, 21:49 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-07-23, 12:28
Posty: 61
Lokalizacja: London
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 33

Model: Trx-4
Imię: Mateusz
Wojtku ale dzięki temu mocy mu przybyło :q :OK

No i właśnie, troszkę potestowałem i jest chyba problem.
To znaczy nie wiem czy to zakłócenia od bec na odbiornik, czy prądożerność nowego serwa. Tzn. Problem jest tego typu że kiedy trochę pośmigam, serwo po jakimś czasie przestaje słuchać. Tzn. Słucha ale się wiesza i po chwili od nowa działa ok.
Kiedy wyciągnę baterię to napięcie wynosi 7.7V wnioskuję że skoro pobiera max 7.4V to przy dodatkowym obciążeniu silnika podejrzewam ze mu nie wystarcza.
Przy pełnej baterii sytuacja nie występuje.

Myslicie że to od baterii czy zakłócenia?? Bo już sam nie wiem czy trzeba coś z tym zrobić, czy normalka przy mocnym serwie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-18, 14:30 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-01-26, 11:06
Posty: 5094
Lokalizacja: Gorlice, Małopolska
Podziękował : 50 razy
Otrzymał podziękowań: 113 razy
Wiek: 38

Model: trial/drift/offroad/latawce RC
Imię: Krzysztof
Normalne to to nie jest. Wrzuć parametry tego serwa. Zwykle te wysokoprądowe mogą z powodzeniem pracować przy niższym niż maksymalne napięciu- wtedy masz też podany w opisie "uciąg" przy niższym napięciu, albo zakres napiecia zasilania, np. 5-7.4V.
Możesz spróbować ustawić na BECu niższe napięcie, np 7 lub 6.5V zamiast 7.4V bo napięcie z pakietu trafiające do BECa powinno być wyższe niż to co układ ma dać na wyjściu. Może w instrukcji podano minimalną różnicę pomiędzy napięciem wejścia i wyjścia? Jeśli ta różnica wynosi np 0.5V to Twoja diagnoza z napięciem pakietu jako źródłem problemu może być ta właściwą ;).Chwilowe napięcie pakietu pod obciążeniem spada, tym więcej im bardziej jest rozładowany- dobrze to widać przy mierniku napięcia podpiętym w obwód podczas jazdy modelem.

W takim przypadku proponowałbym zmniejszyć napięcie wyjścia na BECu i testować czy problem ustąpił.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-18, 15:11 
Offline
Znawca / AT!
Znawca / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-11-17, 13:55
Posty: 1620
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Wiek: 34

Model: Na regale już się nie mieszczą :P
Imię: Błażej
Bardzo dziwna sprawa. Używam 1210 od dawna w kilku modelach. Bez beca nigdy nie miało problemu na zasilaniu z odbiornika. Mam teraz zasilanie z beca na 6V i tym bardziej problemu nie ma. Może masz jednak za wysoko tego beca ustawionego? 7.4? Na jakich pakietach śmigasz? 2s czy 3s? Nie jestem pewny ale 7.4 na becu przy 2s nie bardzo ma sens. Ja bym ustawił na 6V i sprawdził czy problem pozostanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-18, 18:15 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-07-23, 12:28
Posty: 61
Lokalizacja: London
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 33

Model: Trx-4
Imię: Mateusz
No właśnie śmigam na 2s. I tu pewnie jest problem, wydaje mi się ze serwo ma za mały prąd. Spróbuje obniżyć napięcie z bec np. Na 6V lub 6.5V i zobaczymy czy problem ustąpi.
jaruso serwo ciagnie 23kg przy 7.4V a przy 6V 20kg. (Tak piszą na stronie savoxa) tak że jeśli obniżę napięcie do 6V to i tak zostanie 20kg a może problem zniknie. Tylko dziwi mnie takie zachowanie, bo przecież nie spada mu napięcie poniżej 5.8V więc co mu przeszkadza ?
Dzięki za zainteresowanie. Dam znać co z tego będzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-18, 22:58 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-01-26, 11:06
Posty: 5094
Lokalizacja: Gorlice, Małopolska
Podziękował : 50 razy
Otrzymał podziękowań: 113 razy
Wiek: 38

Model: trial/drift/offroad/latawce RC
Imię: Krzysztof
W tym momencie to nie serwo jest problemem, a BEC, który potrzebuje większego napięcia na wejściu i przy spadku na 2S odcina prąd na wyjściu. W skrócie: serwo nie dostaje prawdopodobnie napięcia w ogóle, gdy napięcie pakietu spadnie poniżej pewnej wartości.
Obniż napięcie wyjściowe na BECu spokojnie do 6V, 20kg uciągu Ci wystarczy ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-08-19, 08:57 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-07-23, 12:28
Posty: 61
Lokalizacja: London
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 33

Model: Trx-4
Imię: Mateusz
Pewnie masz rację. Obniżę do 6V. Dzięki :OK


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-11-26, 12:48 
Online
Teoretyk

Dołączył(a): 2013-03-19, 16:27
Posty: 453
Lokalizacja: Oborniki wlkp
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Wiek: 49

Model: 4x4
Imię: Zbyszek
I co tam Panie z modelem , działasz coś ? Jak się sprawuje serwo ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2017-12-03, 17:12 
Offline
Teoretyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-07-23, 12:28
Posty: 61
Lokalizacja: London
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Wiek: 33

Model: Trx-4
Imię: Mateusz
Ostatnio strasznie mało mam czasu na model, i na kolejne mody.
Z serwa jestem jestem bardzo zadowolony. Obniżylem napięcie w bec na 6v i znikło przerywanie. 100% spowodowane bylo spadkami napięcia.
Następnym modem będą pewnie koła, kurczę tylko boję się, że nie ogarnę się z tym przed świętami, zobaczymy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO