Teraz jest 2018-07-21, 00:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post nr:#1  PostTytuł: Co można zrobić z takiej budy
PostNapisane:2014-10-01, 16:06 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-09-08, 18:34
Posty: 1849
Lokalizacja: Konstantynów
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Wiek: 37

Model: SCX-10 i inne elektryki
Imię: Michał
Witam,
wpadła mi w ręce zabawka jak na zdjęciach poniżej. Wysokość kabiny ~28cm, rozstaw między osiami 43cm, długość całości 60cm, szerokość 19cm.

Obrazek

Obrazek

Zbierałem materiały do budowy terenówki 4x4, mam już mosty i przekładnię od Axiala, trochę alu na ramę. Przejrzałem kilka garaży z truckami, ale większość z Was nie podaje wymiarów ramy czy rozstawu osi.

Czy przy taki rozstawie osi da radę z tego zrobić coś sensownego ? Co ewentualnie zrobić z mostami ?

Na razie pomijam aspekt wizualny budy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2014-10-01, 16:50 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7298
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy
Wiek: 30

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
cina81 napisał(a):

Zbierałem materiały do budowy terenówki 4x4, mam już mosty i przekładnię od Axiala, trochę alu na ramę. Przejrzałem kilka garaży z truckami, ale większość z Was nie podaje wymiarów ramy czy rozstawu osi.

Czy przy taki rozstawie osi da radę z tego zrobić coś sensownego ? Co ewentualnie zrobić z mostami ?

Na razie pomijam aspekt wizualny budy.


Zazwyczaj nie podają bo wymiar jest z blueprinta pojazdu którego powstaje dany truck (rozstaw osi, długość ramy etc) Szerokość ramy to zazwyczaj 7cm (determinowane montażem mostów axiala do ramy).

Co do budy to jest jakiś amerykański ciągnik siodłowy, coś ala ciężarówka pickup. Czy wychodziło 4x4 nie powiem Ci ;)

:W


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#3  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-01, 17:00 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-09-08, 18:34
Posty: 1849
Lokalizacja: Konstantynów
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Wiek: 37

Model: SCX-10 i inne elektryki
Imię: Michał
Myślałem nad 6x6 ale nie ogarniam tematu przeniesienia napędu na 2 tylne osie. Przeglądam garaże ale tam wszyscy traktują to normalnie że jest i już. Dotyczytałem że przewierca się mosty, ale co dalej ? Instalujecie rozdzielacze ? No fajnie tylko jeszcze nie doczytałem po co ...

Generalnie problem dla mnie w tym momencie jest przedłużenie wałów tak aby przenieść napęd na tył. Jeśli doszła by druga oś to odległość by się znacznie zmniejszyła. Dokupienie trzeciego mostu nie problem... Rozważałem też zainstalowanie 2 regli i 2 silników niezależnie na każdą oś.

Jeśli bym chciał zostać przy 4x4 to przy takim rozstawie rozstawie kół da się tym jeździć w terenie czy kiepsko raczej ? Zawieszenie na amorkach zrobię bo resory to wyższy poziom dla mnie jak na razie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#4  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-01, 17:09 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-04-26, 09:35
Posty: 1987
Lokalizacja: Giżycko
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Wiek: 19

Model: Złomnix
Imię: Michał
cina81 napisał(a):
Myślałem nad 6x6 ale nie ogarniam tematu przeniesienia napędu na 2 tylne osie. Przeglądam garaże ale tam wszyscy traktują to normalnie że jest i już. Dotyczytałem że przewierca się mosty, ale co dalej ? Instalujecie rozdzielacze ? No fajnie tylko jeszcze nie doczytałem po co ...

Generalnie problem dla mnie w tym momencie jest przedłużenie wałów tak aby przenieść napęd na tył. Jeśli doszła by druga oś to odległość by się znacznie zmniejszyła. Dokupienie trzeciego mostu nie problem... Rozważałem też zainstalowanie 2 regli i 2 silników niezależnie na każdą oś.

Jeśli bym chciał zostać przy 4x4 to przy takim rozstawie rozstawie kół da się tym jeździć w terenie czy kiepsko raczej ? Zawieszenie na amorkach zrobię bo resory to wyższy poziom dla mnie jak na razie.


Do 6x6 stosuje się odpowiedni rozdzielacz i można zrobić jeden most przelotowy (2 takie same połówki) lub podpórka wału i każdy most zasilany osobno (lepsze rozwiązanie).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#5  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-01, 17:12 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-09-08, 18:34
Posty: 1849
Lokalizacja: Konstantynów
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Wiek: 37

Model: SCX-10 i inne elektryki
Imię: Michał
Dobra, coś jaśniej. Czyli muszę zakupić 3 most od scx'a, ma znaczenie czy przedni czy tylny ?

Zasadnicze pytanie skąd zdobyć rozdzielacz ? Czy możesz na jakimś przykładzie pokazać o co chodzi z podpórką wału ?

W garażu kolegi Radzika znalazłem coś takiego
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/268 ... 88a23.html

Pytanie jak to zrobić :) bo inżynierem jestem ale z obrazka to nie dam rady.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#6  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-01, 17:19 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-04-26, 09:35
Posty: 1987
Lokalizacja: Giżycko
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Wiek: 19

Model: Złomnix
Imię: Michał
Na zdjęciu, które podałeś słabo, ale widać podpórkę wału.
To fotka Bolka (części do 8x8)
Obrazek

Widać 2 podpórki wałów oraz rozdzielacz i inne elementy zawieszenia (np. resory). Wszystkie te elementy z tego co wiem wykonał Czayo i do niego polecam Ci się odezwać po części.

Most kupuj tylny, bo tam masz sztywny c-hub. Chyba, że robiłbyś coś w stylu Tatry 813 6x6
Obrazek


Ostatnio edytowano 2014-10-01, 17:20 przez Dextil, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#7  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-01, 17:19 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-01-11, 22:31
Posty: 1471
Lokalizacja: Pionki
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Wiek: 20

Model: 4x4, 6x6, 8x8 ...
Imię: Aleksander
Jak części to ja polecam Czaya :OK
A tu przykład bez wałów i mostów Myślę że dojdziesz co do czego ;)
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#8  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-01, 17:27 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-09-08, 18:34
Posty: 1849
Lokalizacja: Konstantynów
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Wiek: 37

Model: SCX-10 i inne elektryki
Imię: Michał
Dobra koledzy, już robi się jaśniej :) . Pozostaje odezwać się do forumowicza w sprawie części.

To jeszcze jedno na szybko. Jaki powinien być minimalny rozstaw między tylnymi osiami ? Nie znalazłem dokładnego odwzorowania w skali 1:1 więc będzie jak będzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#9  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-01, 17:29 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-04-26, 09:35
Posty: 1987
Lokalizacja: Giżycko
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Wiek: 19

Model: Złomnix
Imię: Michał
cina81 napisał(a):
To jeszcze jedno na szybko. Jaki powinien być minimalny rozstaw między tylnymi osiami ? Nie znalazłem dokładnego odwzorowania w skali 1:1 więc będzie jak będzie.


Taki żeby Ci się koła zmieściły ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#10  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-01, 17:34 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-09-08, 18:34
Posty: 1849
Lokalizacja: Konstantynów
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Wiek: 37

Model: SCX-10 i inne elektryki
Imię: Michał
Hehe, no kola kołami jeszcze nie wiem co tam będzie, czy 1,9" czy 2,2".

Może trochę przypomina tą ciężarówkę z wyglądu, ale w teren to się nie na da :) . Powstanie truck nie mający odzwierciedlenia w pojazdach 1:1



Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#11  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-01, 18:07 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-04-26, 09:35
Posty: 1987
Lokalizacja: Giżycko
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Wiek: 19

Model: Złomnix
Imię: Michał
To poważnie się jeszcze nad tym zastanów, bo potem będziesz chciał zmienić budę i okaże się, że trzeba będzie przebudować całe podwodzie. Może spróbuj pokombinować z hipsem? Prostą budę ma MAN KAT.

:W


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#12  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-02, 08:18 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-09-08, 18:34
Posty: 1849
Lokalizacja: Konstantynów
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Wiek: 37

Model: SCX-10 i inne elektryki
Imię: Michał
Na chwilę obecną budę mam tą i nie będę rzeźbił bo nie mam teraz na to czasu. Mam kola 1,9 więc przymierzę

To jeszcze raz:
część z Was stosuje resory, cześć normalne amorki ze sprężynami, cześć amorki bez sprężyn, a przy MANie kolegi Palmera są sprężyny obok amorków. Od czego zależy zastosowane rozwiązanie ( po za faktem odwzorowania stanu 1:1) ? Czy ma to jakiś większy wpływ na sposób jazdy lub coś innego ?

EDIT
Poświęciłem trochę wczorajszej nocy i w jednym z garaży znalazłem takie zdjęcie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59b ... 77e00.html

wyjaśniło to znacznie moje wątpliwości. Mosty mam, więc z dwóch zrobię sobie jeden przelotowy (wystarczy obudowy tylko zamienić, czy jest w tym jakiś haczyk ;) ?). Muszę się tylko w brakujący most zaopatrzeć i wały. Dam do tego amorki od scx'a bo 4 szt akurat mam, 2 się dokupi i zobaczymy

W dalszym ciągu nie doczytałem po co jest rozdzielacz ... Jak sama nazwa wskazuje coś ma rozdzielać, w tym przypadku pewnie napęd. Może ktoś coś więcej wyjaśnić ?

Koła będą 1,9x4,6 bo takie akurat mam (może ma ktoś 2 szt. do sprzedania ?)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#13  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-02, 09:54 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15470
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 45

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
To jest skala 1:14, jak to położysz na pdowozie 1:10 to bedzie wygladac komicznie, jak zrobisz podwozie w skali to zapomnij o jezdzie w terenie :)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#14  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-02, 12:18 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-09-08, 18:34
Posty: 1849
Lokalizacja: Konstantynów
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Wiek: 37

Model: SCX-10 i inne elektryki
Imię: Michał
Czyli ta karoseria się do niczego nie nadaje, trudno. Ale jak już jest to niech będzie. Zrobię ramę i napęd pod 6x6 albo przynajmniej spróbuję zrobić a później się będę martwił budą. Nie celuje od razu w skaled, chcę ogarnąć temat mechanicznie. Czyli wracając do poprzedniego postu mojego- wystarczy jak wymienię obudowy mostów żeby mieć przelotowy czy coś jeszcze ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#15  PostTytuł:
PostNapisane:2014-10-02, 14:16 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-04-26, 09:35
Posty: 1987
Lokalizacja: Giżycko
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Wiek: 19

Model: Złomnix
Imię: Michał
cina81 napisał(a):
Czyli ta karoseria się do niczego nie nadaje, trudno. Ale jak już jest to niech będzie. Zrobię ramę i napęd pod 6x6 albo przynajmniej spróbuję zrobić a później się będę martwił budą. Nie celuje od razu w skaled, chcę ogarnąć temat mechanicznie. Czyli wracając do poprzedniego postu mojego- wystarczy jak wymienię obudowy mostów żeby mieć przelotowy czy coś jeszcze ?


Jeszcze atak z ośką.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO