Teraz jest 2019-01-17, 02:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Post nr:#1  PostTytuł: Ciekawy problem z serwem (?)
PostNapisane:2019-01-08, 17:13 
Offline
Adept / AT!
Adept / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-11-25, 17:56
Posty: 1352
Lokalizacja: Łódź / UK
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Wiek: 24

Model: w planach
Imię: Konrad
Witam,

Mam problem z zle dzialajacym serwem, jednak nie jestem przekonany do konca ze sam problem tkwi w serwie.

Historia:
Wlozylem nowego Hiteca HS645MG do modelu i gdy sterowanie z aparatury zostalo puszczone, serwo nie zawsze chcialo wracac do neutralnej pozycji- czasem sie blokowalo, buczalo i nie chcialo wrocic do neutrala dopoki nie bylo ruszone lekko sterowaniem z aparatury. Aparatura (Spektrum DX4S) pokazywala ze w momencie gdy serwo sie blokuje, nie ma zadnego 'outputu' z aparatury wiec to nie kwestia apki.

Zamienilem wiec serwo na nowe Tower Pro MG958 i problem nie zniknal, aczkolwiek 'zmienil sie'. Podczas gdy Hitec blokowal sie w roznych miejscach zakresu ruchu, Tower Pro blokuje sie bardz blisku neutralnej pozycji. Co wiecej, gdy lekko rusze skretem na aparaturze by pomoc serwu, robi ono maly 'overshoot' i powoli wraca do prawidlowej, neutralnej pozycji. Czasem od razu wroci do prawidlowej pozycji a czasem potrzebna jest mala pomoc z aparatury.

Co probowalem
-uklad skretny w modelu sprawdzony i chodzi bez oporow tak samo w obie strony
-na nowo zbindowac
-zmniejszenie BECa na reglu do 6.0V
-nie mam mozliwosci podlaczenia apki do innego modelu ale podlaczam odbiornik do komputera w celu uzywania symulatora VRC i nie mam absolutnie zadnych problemow
-zmienilem polozenie anteny, odbiornika
-pobawilem sie ustawniami na apce typu zakres czy krzywa pracy...

Szczerze mowiac, nie mam pojecia co to moze byc...
Cos ktos?

Pzdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-01-08, 17:18 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7530
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 117 razy
Wiek: 31

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
Wyłącz AVC w aparaturze ;)
Manual w pdf: https://www.spektrumrc.com/ProdInfo/Fil ... nglish.pdf
Pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-01-08, 17:30 
Offline
Adept / AT!
Adept / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-11-25, 17:56
Posty: 1352
Lokalizacja: Łódź / UK
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Wiek: 24

Model: w planach
Imię: Konrad
AVC bylo i jest wylaczone, nie wiem czy byloby obslugiwane tak czy siak bo odbiornik (SR3001) tej funkcji nie ma - a z tego co widze to do tej funkcji potrzebne sa SR4210 / SR410.

Zapomnialem dodac, ze robilem tez pelen reset modelu na aparaturze, bez skutku.

Pzdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-01-08, 17:36 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7530
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 117 razy
Wiek: 31

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
Ciechan napisał(a):
AVC bylo i jest wylaczone, nie wiem czy byloby obslugiwane tak czy siak bo odbiornik (SR3001) tej funkcji nie ma - a z tego co widze to do tej funkcji potrzebne sa SR4210 / SR410.

Zapomnialem dodac, ze robilem tez pelen reset modelu na aparaturze, bez skutku.

Pzdr.


Nie zawsze jest wyłaczone AVC. Ciekawi mnie też zdanie "zmniejszono do 6V" tzn ile wcześniej było?
Druga rzecz SR3001 to jest modulacja DSM i paruje się ten odbiornik z aparaturą ? Jaki masz soft w apce?

Pozdr. :W


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-01-08, 17:41 
Offline
Adept / AT!
Adept / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-11-25, 17:56
Posty: 1352
Lokalizacja: Łódź / UK
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Wiek: 24

Model: w planach
Imię: Konrad
BEC na reglu byl poczatkowo ustawiony na 7.4V, zmniejszony do 6.0V.

Tak, apka DX4S paruje sie z SR3001 (jak chyba kazdy odbiornik z aparatura) - jest to rowniez w manualu ktory mi podeslales.

Firmware R1.2

Kernel R1.0

Pzdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane:2019-01-08, 17:48 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-08-20, 22:29
Posty: 7530
Lokalizacja: Podlasie :)
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 117 razy
Wiek: 31

Model: Toyota: Hilux/RAT/LC70/LC80/ Jeep: XJ/TJ KrAZ 255b
Imię: Borys

Ostrzeżenia: 1
Ciechan napisał(a):
BEC na reglu byl poczatkowo ustawiony na 7.4V, zmniejszony do 6.0V.

Tak, apka DX4S paruje sie z SR3001 (jak chyba kazdy odbiornik z aparatura) - jest to rowniez w manualu ktory mi podeslales.

Firmware R1.2

Kernel R1.0

Pzdr.


Mhm.. z nieoficjalnych źródeł co mi wiadomo jest utrudniona modulacja wsteczna, nastawione tylko na DSM-R. W swojej apce też mam firmware R1.2 i nie zamierzam zmieniać bo to ostatni soft na którym działają podróby 3ch DSM2 Blue MX. Sprawdź na wszelki wypadek inny odbiornik by wykluczyć czy to nie jest jego wina.

Pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO