Teraz jest 2018-11-14, 00:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post nr:#1  PostTytuł: Aerograf
PostNapisane:2008-03-26, 18:43 
Offline
Znawca / AT!
Znawca / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-06-29, 14:06
Posty: 4878
Lokalizacja: Warszawa / Lancaster
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy
Wiek: 25

Model: w solidworksie
Imię: ET
Hej,
narazie zbieram kasę na aerograf, ale mam takie pytanko - czy ktoś się orientuje czy taki kompresorek by starczył ?

http://allegro.pl/item335412799_pompka_ ... nomow.html

Do prawdopodbnie takiego aerografu:
http://allegro.pl/item330209111_aerogra ... _2mm_.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#2  PostTytuł:
PostNapisane:2008-03-26, 18:52 
Offline
Kwadratowy krasnal / AT !
Kwadratowy krasnal / AT !
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-12-13, 19:57
Posty: 551
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wiek: 30

Model: WIP
Imię: Piotr
z tego co ja wiem to jest za mocny. 10 atmosfer to ok 10,3 bara. W aukcji z aerografem jest napisane, że zasilanie to 2 bary... Będzie rozpylał farbę w postaci mgiełki a nie "strumienia". No i jeszcze z czasem pójdą uszczelki na zaworku.

10 barów wystarczy na całkiem duży "pistolet" na farbę do malowania np. kajaków. Do modelarstwa to stanowczo za dużo. Poza tym do naszych celów, kompresor musi być jeszcze super "czysty". Żeby żadnym olejem nie pluł. Ja bym w tych sprawach nie oszczędzał.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#3  PostTytuł:
PostNapisane:2008-03-26, 19:08 
Offline
Znawca / AT!
Znawca / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-06-29, 14:06
Posty: 4878
Lokalizacja: Warszawa / Lancaster
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy
Wiek: 25

Model: w solidworksie
Imię: ET
hmm, jak dla mnie są dwa wyjścia - reduktor ciśnienia, albo zbiornik wyrównujący. Pierwsze prostrze, drugie z kolei chyba skuteczniejsze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#4  PostTytuł:
PostNapisane:2008-03-26, 19:36 
Offline
Kwadratowy krasnal / AT !
Kwadratowy krasnal / AT !
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-12-13, 19:57
Posty: 551
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wiek: 30

Model: WIP
Imię: Piotr
i całe biurko zastawione... Ja w tych sprawach bym nie oszczędzał i poszukał porządnego kompresorka właśnie do aerografów. Choć pomysł zbiorniczka wyrównawczego nie jest zły. Ale pamiętaj, że każde łączenie to możliwość rozszczelnienia się. Po co sobie komplikować. Dodatkowo zastanawiam się czy tego typu kompresory nie mają ograniczonego czasu pracy. Np. mój kompresorek do piłek nie mógł pracować ciągiem dłużej niż 5 minut. Z kolei ten co miałem do pontonu mógł nadmuchać cały 4 osobowy ponton i nawet się nie zagrzał.

Ja uważam, że takie łączone wynalazki nie mają prawa bytu. Jak coś ma być zrobione porządnie to niech takie będzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#5  PostTytuł:
PostNapisane:2008-03-26, 19:55 
Offline
Dinożarł / AT!
Dinożarł / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-11-03, 12:57
Posty: 11717
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 257 razy
Wiek: 51

Model: Def 90 | Def 110 TRX-4 | Ford Bronco 1973 CMX
Imię: Wojtek
Z mojego (małego) doświadczenia polecam komplety Tamiya
są dopracowane, działają i robią to co do nich należy

wszyscy moi kumple od modelarstwa redukcyjnego używają tylko takich sprzętów

może MarcinZ coś Wam podpowie On jest modelarz "redukcjonista" ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#6  PostTytuł:
PostNapisane:2008-03-26, 19:58 
Offline
Znawca / AT!
Znawca / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-06-29, 14:06
Posty: 4878
Lokalizacja: Warszawa / Lancaster
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy
Wiek: 25

Model: w solidworksie
Imię: ET
Niestety, ale takich poniżej 200zł nigdzie nie mogę znaleźć, niestety taka cena jest ciutkę zbyt wygórowana jak na moje potrzeby. Poszukam jeszcze i się zastanowię...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#7  PostTytuł:
PostNapisane:2008-03-27, 22:10 
Offline
Początkujący
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-09-24, 15:48
Posty: 1224
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Wiek: 26

Model: W rzece. myłem go
Imię:
Agregat z lodówki + wyłącznik cisnieniowy ustawiony na dane cisnienie oraz zbiornik własnej roboty z manometrem. i pomiedzy aerografem a zbiornikiem zawór kulowy :)


taki zestaw w modelarni mamy :-Oo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#8  PostTytuł:
PostNapisane:2008-03-27, 22:21 
Offline
Wtajemniczony / AT!
Wtajemniczony / AT!

Dołączył(a): 2006-11-09, 14:51
Posty: 1187
Lokalizacja: Hucisko
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wiek: 25

Model: Gelenda
Imię:
http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?g ... &grupa_rek[13]=&przedm=246508&sess_id=80098660
http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?g ... &grupa_rek[13]=&przedm=246253&sess_id=80098660

może Ci się przyda


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#9  PostTytuł:
PostNapisane:2008-03-29, 19:45 
Offline
Znawca / AT!
Znawca / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-06-29, 14:06
Posty: 4878
Lokalizacja: Warszawa / Lancaster
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy
Wiek: 25

Model: w solidworksie
Imię: ET
Dzięki za liniki i przydatne informacje.
Jestem już prawie zdecydowany na zestaw agregat lodówkowy + reduktor i filtr + wyłącznik ciśnienowy + butla wyrównawcza

No i aerograf.
Narazie coś za 100-150zł chociażby do treningu :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#10  PostTytuł:
PostNapisane:2008-04-20, 21:18 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-01, 13:59
Posty: 15475
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy
Wiek: 46

Model: ze mnie :)
Imię: Obi-Wan Kenobi
Może kogoś zainteresuje :oo budowa kompresora


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#11  PostTytuł:
PostNapisane:2008-06-30, 21:33 
Offline
Adept / AT!
Adept / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-17, 19:29
Posty: 863
Lokalizacja: Police
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Wiek: 26

Model: Tatra 815
Imię: Daniel
Cześć
ja mam aerograf i kompresor firmy mar (do malowania modeli 1:35)
aerograf spokojnie dostaniesz za 90zł na stornach modelarskich.
Ja za swój kompresor dałem 300 zł i aerograf 110 zł ale ukręciłem
dysze := i rozważam zakup nowego :||, ja mam dysze 0,3mm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#12  PostTytuł:
PostNapisane:2008-07-07, 20:12 
Offline
Znawca / AT!
Znawca / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-06-29, 14:06
Posty: 4878
Lokalizacja: Warszawa / Lancaster
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy
Wiek: 25

Model: w solidworksie
Imię: ET
Ja kupiłem Ab-1001 bodajże. Do tego mam sprężarkę z lodówki (dorwałem na allegro) + butla wyrównawcza, niestety odcięcie kompresora mi nie działa i muszę ręcznie - raz jak się zapomniałem miałem hardcor bo 8bar :D jak by cokolwiek poszło to bym prawdopodbnie tego nie pisał ;]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#13  PostTytuł:
PostNapisane:2008-11-04, 11:14 
Offline
Weteran / AT!
Weteran / AT!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-01, 11:08
Posty: 3000
Lokalizacja: GB
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy
Wiek: 43

Model: TA-04 Rally, TLT Defender 90 Cabrio
Imię: Rafał
Odgrzeję temet.

1. Czy ktoś w warszawie ma działający aerograf i mógł by mi użyczyć lub pomóc w malowaniu?
2. czy do napędzienia aerografu nadaję się kompresor samochodowy, np taki: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=468976698 i czy potrzebuję jakiś filtr lub zbiornik na powiertrze do kompletu. Jak zrobić aby sam się włączył i wyłączył w zależności od potrzeby?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Post nr:#14  PostTytuł:
PostNapisane:2008-11-04, 12:33 
Witam

1. Rav niestety nie w Warszawie ale służę ewentualną pomocą.

2. Zdecydowanie odradzam ten kompresor - pomijając jego bardzo marne parametry (podane przez producenta podziel przez ok. 2) hałas jaki powoduje jest w stanie obudzić zmarłego.

Polecam kompresory PARI. Tutaj przykładowe z allegro (ja używam wersji nieco mocniejszej 2,1 atm).

http://www.allegro.pl/item465156375_spr ... i_bcm.html

http://www.allegro.pl/item470792056_kom ... 3_bar.html

a) Nie są zbyt drogie dają ciśnienie od 1,3 do 2 atm co mnie w zupełności wystarcza do malowania,
b) Nie potrzebuje zbiorników wyrównawczych bo podawane ciśnienie jest praktycznie stałe. Na upartego można stwierdzić, że takim zbiornikiem wyrównawczym jest przewód między kompresorem a aerografem - po osiągnięciu ciśnienia maksymalnego kompresor podtrzymuje je w przewodzie.
c) Baaardzo cicha praca nie utrudniająca życia rodzinie.

Jako przewodu powietrznego używam gumowego przewodu hamulcowego o średnicy wew. 5 mm.

Sam aerograf też nie jest kosmicznie drogi. Chyba najlepszą opcją jest tzw pseudo IWATA (innymi słowy chińska podróbka świetniej firmy IWATA). Polecam z dyszą 0,3 - 0,5 mm

http://www.allegro.pl/item473906611_aer ... _fvat.html

przyznam, że sam używam od 2 lat tego samego egzemplarza i jak na razie działa bardzo dobrze.

Jak widać najtańszy (co nie znaczy wcale słaby) zestaw do malowania to ok. 100 - 150 zł. Jeżeli jest do dyspozycji większa gotówka to zawsze można kupić "lepszy" sprzęt.

Sama technika malowania też nie należy do trudnych. Magia tkwi w odpowiednim doborze konsystencji farby (farba + rozcieńczalnik) tak aby dobrze kryła ale jednocześnie bez problemu przechodziła przez dysze aerografu i nie zapychała jej. Kwestia godziny testów na jakimś kawałku plastiku i się wprawisz.

Malowanie bardziej skomplikowanych kształtów na początku najlepiej przeprowadzać od przygotowanych szablonów a nie "z ręki".

Mam nadzieję, że do czegoś Ci się to wszystko przyda ;).

Pozdrawiam

Ted


Góra
  
 
 Post nr:#15  PostTytuł:
PostNapisane:2008-11-05, 00:19 
Offline
CC-01 Ma(j)ster / AT !
CC-01 Ma(j)ster / AT !

Dołączył(a): 2007-09-16, 22:28
Posty: 247
Lokalizacja: Kęty
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Wiek: 39

Model: CC-01 Touareg/CC-01 Subaru Brat/TT-01Nissan Silvia
Imię: Przemek
Co prawda nie jestem z Warszawy, ale jak pokazało życie to nie jest przeszkodą.

Mam coś takiego http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1174319 jakby co to namiary masz :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO